Antena Căutare

Democratia e din nou in pericol in Republica Moldova

Democratia in Republica Moldova este din nou in pericol, dupa ce duminica cetatenii au boicotat referendumul constitutional ce urma sa puna capat crizei politice din tara. Desi sondajele aratau ca 76% din cetateni se pronunta pentru alegerea sefului statului de popor, la referendumul de ieri, care urma sa consfinteasca acest deziderat prin Constitutie, s-au prezentat doar 30% din alegatori - cu 3% mai putin decat pragul de validare a referendumului

Referendumul constitutional de duminica a aratat cat de imprevizibili sunt moldovenii la vot si cat de accentuat este votul de protest in Republica Moldova. La alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie 2009, ca urmare a masacrului din 7 aprilie asupra tinerilor, oamenii au iesit masiv la vot in zi de lucru si in plin sezon estival si au dat jos guvernarea comunista. Actuala guvernare liberal-democrata a avut un an la dispozitie ca sa afle si sa spuna adevarul despre evenimentele din aprilie 2009, dar nu a reusit. Mai mult, s-a impotmolit in scandaluri de coruptie la care organele de ancheta si justitia nu au reactionat adecvat. In rezultat au intervenit dezamagirea, indiferenta si, de aici, votul de protest care avantajeaza opozitia comunista - cea care a chemat cetatenii la boicotarea referendumului.

Potrivit analistului politic Anatol Taranu, „in aceste conditii, comunistii vor merge in alegerile anticipate avand un avantaj de incredere". (...) „Mi se pare ca clasa politica care a avut aceasta atitudine mai mult decat usuratica trebuie intrebata: Ce-ati facut voi in aceasta perioada? Voi, care ati obtinut un succes pe 29 iulie 2009, care, de fapt, nu va apartine voua, politicienilor, ci acelor tineri care au iesit in strada pe data de 7 aprilie 2009 si v-au garantat victoria pe 29 iulie. Ei au cerut de la voi o schimbare si care nu au obtinut aceasta schimbare. Acum ce aveti sa le spuneti acestor baieti care astazi deja afirma cu voce tare ca le-ati furat revolutia?... Si atunci situatia este cu totul grava! Cineva trebuie sa raspunda pentru faptul ca vom intra in alegeri parlamentare anticipate avand pericolul revenirii comunistilor la guvernare. Mie mi se pare ca clasa politica este pur si simplu obligata nu sa se reduca la niste explicatii absolut terile si care nu-i angajeaza in nimic. Politicienii sunt obligati sa ia niste decizii foarte grele pentru ei, foarte dificile".

Corespondentul Jurnalului National, Vitalie Calugareanu, a discutat despre ceea ce urmeaza sa se intample in Republica Moldova cu presedintele interimar, Mihai Ghimpu (foto), lider al Partidului Liberal, si cu premierul Vlad Filat, lider al Partidului Liberal-Democrat din Moldova:

● Vitalie Calugareanu: - Cum explicati prezenta atat de redusa la vot a cetatenilor moldoveni?
● Mihai Ghimpu: Sunt mai multe lucruri pe care pot sa le spun. In primul rand, politica antistatala si antipopulara a comunistilor, lipsa de unitate in aceasta campanie a coalitiei de guvernare. Unii au crezut ca deja pe propriile forte pot merge inainte. In al treilea rand, toate dezbaterile acestea care au avut loc in societate in perioada campaniei pentru referendum si in ultimul rand cred ca putem explica acest esec si prin indiferenta cetatenilor. Din pacate, nu toti intelegem intotdeauna ca trebuie sa rezolvam problemele cate una si la timp. Altfel se intampla ceea ce s-a intamplat.

Articolul continuă după reclamă

● Vitalie Calugareanu: Spuneti-ne daca mai aveti vreun as in maneca pentru aceasta situatie noua care s-a creat?
● Mihai Ghimpu: Eu tot timpul am solutii, dar vreau sa am si oameni cu care pot sa realizez aceste solutii si idealuri. Atunci cand ne asumam un obiectiv - si partidele, si cetatenii - trebuie sa fim constienti ca acest drum nu poate fi parcurs intr-o zi sau intr-o noapte, iar rodul nu poate sa apara mai devreme decat peste un timp. Asa cum pui in pamant o samanta si astepti sa treaca o perioada. Acum trebuie sa gasim solutii, deoarece criza trebuie depasita. Republica Moldova are nevoie de stabilitate politica. Stabilitatea aceasta inseamna: functionarea Parlamentului, Guvernului si Presedintiei. Altfel nu putem realiza obiectivul pe care ni l-am asumat - integrarea europeana si lichidarea saraciei.

● Vitalie Calugareanu: Ultima intrebare... Va fi dizolvat Parlamentul toamna aceasta sau nu?
● Mihai Ghimpu: Pe mine Constitutia ma obliga sa dizolv Parlamentul.

Citeste articolul integral pe jurnalul.ro

Premierul grec si-a remaniat Guvernul... Voronin, multumit de rezultatele referendumului din Republica Moldova...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 1 noiembrie 2024. Iamina și Camelia au ajuns aproape la final! Ce sumă au câștigat
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 1 noiembrie 2024. Iamina și Camelia au ajuns aproape la final! Ce sumă au câștigat Luni, 04.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x