Pe partenerii europeni ai SUA in NATO i-a numit "miei de sacrificare", iar despre romani a spus, ridiculizandu-i, ca le place sa-si inchipuie ca sunt administratori importanti ai interceptorilor de rachete, insa nici macar comandantul roman al bazei n-are voie sa intre decat pana in hol. Rogozin (fost ambasador rus la NATO) sustinea ca implicarea americana in afacerile interne ale statelor europene le aduce acestora deservicii majore si atrage asupra lor amenintari. Ministerul roman de Externe a replicat la acel moment.
O alta replica, foarte consistenta, vine din partea binecunoscutului disident anticomunist Constantin Rauta, cetatean roman si american, care a lucrat la conceperea, proiectarea si realizarea scutului de aparare impotriva rachetelor balistice. El denunta adevaratul motiv al supararii Kremlinului: "Romania si tarile din jur (cu toti mieii de sacrificiu, dupa ironiile lui Rogozin) vor fi astfel bine protejate. Se pare ca acest lucru deranjeaza de fapt cel mai mult Rusia. Moscova nu va mai putea sa-si santajeze vecinii. In schimb, sistemul va diminua riscurile unei agresiuni cu rachete nucleare".
Constantin Rauta, inginer electronist la Directia de Informatii Externe, a "defectat" in SUA in 1973. El fusese trimis la Washington sa pregateasca din punct de vedere tehnic vizita lui Ceausescu la Casa Alba. A primit azil politic, iar, un an mai tarziu avea sa fie condamnat la moarte in contumacie, la Bucuresti. Regimul comunist a ratat doua tentative de a-l asasina. Dupa ramanerea in SUA, timp de 24 de ani a lucrat la centrul de cercetari al NASA Goddard Space Flight Center Greenbelt din Maryland, iar alti zece ani a fost implicat in dezvoltarea sistemului de protectie antirachete balistice (sistemul SM-3).
Citeste in Jurnalul reactia lui Constantin Rauta!