Chitaristul evreu Coco Schumann, care a avut o carieră de peste şapte decenii în muzica swing şi jazz şi care a supravieţuit mai multor lagăre de concentrare naziste, a murit la vârsta de 93 de ani, a anunţat, luni, casa lui de discuri, scrie AFP.com, citată de news.ro
„A încântat publicul nu doar prin calitatea lui muzicală, ci şi prin umor şi căldură umană”, a transmis casa de discuri Trikont, cu sediul în München.
Cauza decesului artistului nu a fost anunţată.
Heinz Jakob Schumann s-a născut în anul 1924 în Berlin, având o mamă evreică şi un tată care s-a convertit la iudaism. A început să cânte în formaţii swing în perioada adolescenţei sale. Numele de scenă „Coco” i-a fost dat artistului de o iubită franceză.
După ce naziştii au ajuns la putere şi a izbucnit cel de-Al Doilea Război Mondial, Schumann a fost deportat în 1943 la lagărul de concentrare Theresienstadt, unde a devenit membru al aşa-numitei trupe Ghetto Swingers. Muzicienii erau obligaţi să susţină concerte pentru ofiţeri SS din acest lagăr.
În următorul an, toţi membrii trupei Ghetto Swingers au fost trimişi la Auschwitz, unde erau obligaţi să cânte pentru prizonierii nou sosiţi şi pentru cei care erau trimişi la muncă forţată.
Apoi, Schumann a supravieţuit lagărului Dachau şi unui „marş al morţii”, în timp ce gărzile naziste au fugit de trupele aliate care înaintau. Schumann a spus de numeroase ori că muzica i-a salvat viaţa.
Artistul a fost eliberat de soldaţii americani, iar după război a rămas în Germania, unde a început din nou să cânte jazz, susţinând concerte radio şi înregistrând câteva albume. În anul 1950, a părăsit Germania pentru Australia, dar s-a întors în ţara sa natală după patru ani.
A devenit unul dintre cei mai cunoscuţi artişti care cântau la chitară electrică şi a susţinut turnee în Germania şi în străinătate alături de cvartetul său.