Live acumObservator 16
Prime Time 20:00iUmor

Economia Chinei crește în ritmul cel mai lent din anii 1990

Economia Chinei a crescut în ritmul cel mai lent de la începutul anilor 1990 în al doilea trimestru, arată cifrele oficiale. În cele trei luni până în iunie, economia a crescut cu 6,2% față de anul precedent. Rezultatul a fost în concordanță cu previziunile.

Economia Chinei a crescut în ritmul cel mai lent de la începutul anilor 1990 în al doilea trimestru, arată cifrele oficiale. În cele trei luni până în iunie, economia a crescut cu 6,2% față de anul precedent. Rezultatul a fost în concordanță cu previziunile.

Țara se luptă cu un război comercial cu SUA, care a afectat afacerile. Datele publicate luni arată că ritmul de creștere economică al Chinei a încetinit de la 6,4% în primele trei luni ale anului. Președintele american Donald Trump a declarat că tarifele comerciale americane au avut "un efect major" asupra economiei chineze.

Cifrele arată un anumit impact al conflictului comercial cu SUA. Creșterea a încetinit probabil puțin mai mult decât s-ar fi întâmplat dacă China s-ar fi confruntat cu un mediu comercial internațional mai liniștit. Imaginea pe termen lung, totuși, este una a unei economii care continuă o încetinire a creșterii în mod rezonabil ordonată și intenționată.

Rata medie de creștere pe parcursul celor trei decade până în 2010 a fost de 10%. Conducerea chineză și-a exprimat o opinie în acest sens - nu a considerat acest lucru ca fiind sustenabil pe termen lung. Scopul a fost acela de a vedea economia mai puțin dependentă de investiții și exporturi și de un rol sporit al cheltuielilor consumatorilor.

Au fost înregistrate unele progrese, deși ratele de economisire și de investiții rămân foarte mari. Există totuși pericole, în special nivelul ridicat al datoriei companiei. Autoritățile au încurajat o creștere puternică a creditelor în urma crizei financiare globale. Acest lucru a contribuit la prevenirea unei încetiniri mai rapide și potențial disruptive, dar cu prețul creării unor riscuri financiare suplimentare.

În timp ce observatorii din China recomandă prudență cu numerele oficiale ale produsului intern brut din Beijing, datele sunt văzute ca un indicator util al traiectoriei de creștere a țării.

Alte date au arătat unele semne de ameliorare în cea de-a doua economie a lumii.

Producția industrială a crescut cu 6,3% în iunie față de anul precedent, în timp ce vânzările cu amănuntul au crescut cu 9,8% față de anul precedent - ambele deasupra previziunilor din sondajele Reuters.

La începutul acestui an, Beijingul a anunțat planurile de a spori cheltuielile și de a reduce veniturile de miliarde de dolari în efortul de a sprijini economia.

Edward Moya, analist senior la Oanda, a declarat că cele mai recente date economice "arată că încetinirea ritmului rămâne intactă, iar piețele ar trebui să aștepte stimulente suplimentare" de la banca centrală a Chinei în cursul acestui an.

"Războiul comercial are un impact enorm asupra economiei chineze și, fără a se vedea, deoarece negocierile comerciale se luptă pentru progrese semnificative, probabil că nu suntem aproape de fund pentru economia Chinei", a spus el.