Intr-o analiza care este focalizata pe investitiile americane din China, Lindauer prezice ca acestea vor deveni paguboase, in momentul in care guvernul autoritarist comunist va fi rasturnat de o revolta - posibil armata.
Lindauer arata ca anul viitor este asteptat un Congres al Partidului Comunist Chinez (PCC) si ca noua conducere de la Beijing ar putea schimba politicile macroeconomice. Insa, in ansamblu, stilul de guvernare va ramane acelasi.
„Precum guvernarile autoritariste din Tunisia si Romania, liderii PCC vor continua sa faca, in linii mari, aceleasi lucruri pe care le faceau predecesorii lor. Asta, pana ce cateva victime ale abuzurilor sau un general de armata ambitios vor declansa revolutia", afirma John Lindauer.
Tunisia este stat independent din 20 martie 1956. Monarhia a fost abolita un an mai tarziu, cand puterea a fost preluata de Partidul Noua Constitutie, condus de Habib Bourguiba. Acesta a devenit presedinte pe viata in 1959, dar a fost rasturnat de la putere in 1987 de Zine El Abidine Ben Ali, care, la randul sau, a fost rasturnat de o revolta populara in ianuarie 2011, fiind nevoit sa se refugieze in Arabia Saudita. Ben Ali a fost condamnat la 35 si respectiv 15 ani de inchisoare, in absenta.
Ca si Tunisia, Romania a trecut de la monarhie, la dictatura (cea comunista), care a fost inlocuita (in 1989) de un regim aparent democratic, dar a carui popularitate este in prabusire abrupta.
Chiar daca Traian Basescu nu a devenit presedinte din 1989 (asa cum Ben Ali s-a instalat in 1987 la carma Tunisiei), el a fost permanent in structurile de conducere la nivel inalt ale noului regim si s-a folosit din plin de acestea pentru a dobandi puterea absoluta.
sursa: Jurnalul