Antena Căutare

Elie Wiesel a renuntat la Ordinul Marea Cruce, dupa ceremoniile in onoarea simpatizantului nazist Jozsef Nyiro

Elie Wiesel, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a returnat Ungariei ordinul Marea Cruce, in urma participarii oficialilor de la Budapesta la o ceremonie organizata in Romania in memoria unui sustinator al nazismului.

Wiesel i-a trimis o scrisoare oficiala presedintelui Parlamentului de la Budapesta, Laszlo Kover, in care mentiona ca nu doreste sa fie asociat cu activitati precum cea din 27 mai, cand Jozsef Nyiro, un sustinator al ideologiei naziste, a fost omagiat in cadrul unei ceremonii de reinhumare la Odorheiul Secuiesc.

La eveniment, Laszlo Kover a fost insotit de secretarul ungar pentru cultura Geza Zsocs si de liderul formatiunii de extrema-dreapta Jobbik, Gabor Vona.

"Mi se pare ofensator ca presedintele Parlamentului ungar sa participe la o ceremonie in favoarea unui ideolog fascist ungar al regimurilor Miklos Horty si Szalasi (...). In consecinta, renunt la Ordinul Marea Cruce pentru Merite, acordat de presedintele Ungariei", scrie Elie Wiesel.

Elie Wiesel s-a nascut in Romania, la Sighetu Marmatiei, pe 30 septembrie 1928. El este autorul volumului "Noaptea", in care povesteste ororile prin care a trecut ca prizonier in lagarele de concentrare naziste de la Auschwitz, Buna si Buchenwald, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

In 1986, Wiesel a primit Premiul Nobel pentru Pace si a fost numit "mesagerul omenirii". In prezent, Elie Wiesel locuieste in Statele Unite ale Americii.

FOTO: EPA / Intact Images

FOTO! Astazi se implinesc 150 de ani de la abolirea sclaviei in Statele Unite!... Financial Times: "Democratia greaca este pusa in pericol!"...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x