Sondajul, realizat la nivelul celor 27 de state membre ale Uniunii Europene, a mai aratat ca cetatenii Uniunii au o parere foarte proasta despre felul in care guvernele nationale au gestionat criza economica.
Astfel, in grupul tarilor cu cei mai critici cetateni fata de propriul Executiv se numara Romania, Irlanda, Grecia, Spania, Letonia si Lituania. Mai putin de jumatate dintre cetatenii europeni, 45%, cred ca masurile Uniunii de combatere a crizei au fost unele eficiente.
In grupul minoritar se afla si romanii, care cred, in proportie de 63%, ca Bruxelles-ull a actionat eficient in combaterea recesiunii. Romanii sunt „minoritari" si in ceea ce priveste parerea despre rolul FMI.
Potrivit Eurobarometrului, la nivelul tuturor statelor membre UE, Fondul este cel mai bine plasat pentru reformarea pietei financiare globale (25%), urmat de institutiile Uniunii Europene (21%) si de tarile din grupul G20 (18%).
Romanii plaseaza insa FMI abia pe locul al treilea (14%), acesta fiind devansat de tarile G20 (18%) si Uniunea Europeana (27%). Pe de alta parte, atat majoritatea romanilor (78%), cat si majoritatea cetatenilor europeni (82%), sunt de acord ca Uniunea Europeana ar trebui sa aiba un rol mai important in elaborarea unor noi reguli pentru pietele financiare mondiale.
Studiul arata ca Romania este printre putinele tari din Uniunea Europeana in care rolul atribuit guvernului este perceput ca fiind mai important decat cel al Uniunii Europene, ea fiind depasita la acest capitol doar de Suedia (34%) si Marea Britanie (40%).
Aproximativ o treime dintre romani considera ca actorul cel mai capabil pentru a lua masuri impotriva efectelor crizei trebuie sa fie guvernul national (29%), urmat de Uniunea Europeana (27%) si de G20 (12%).
Sursa: Jurnalul National
Muammar Gaddafi, cu averea-n pom... O nava de razboi americana se indreapta spre Libia...