Mai multe companii chineze au discutat in aceasta luna cu guvernul Romaniei, interesat in a atrage investitii. Astfel, China Development Bank a promis sprijin substantial pentru dezvoltarea energiei eoliene. Totodata, un contractor important s-a angajat sa construiasca o noua centrala termoelectrica , proiect care ar putea costa pana la un miliard de euro. Alte companii au in vedere investitii in sectorul agricol si de minerit.
"Chinezii sunt pe cale sa treaca Dunarea, nu cu tancuri sau propaganda comunista, ci cu o ofensiva de farmec si bani. Avansul este motivat comercial, iar sprijinul economic s-ar putea dovedi o binecuvantare pentru economiile slabite din regiune", noteaza Financial Times (FT).
Criza financiara a impulsionat diplomatia economica chineza, iar Beijingul (foto) a folosit Expozitia 2010 de la Shanghai pentru a promova extinderea relatiilor cu noi parteneri europeni.
Guvernul elen a anuntat, luna aceasta, un acord de investitii de mai multe miliarde de dolari prin care companii chineze vor construi terminale de containere si aeroporturi. Investitiile se vor indrepta, de asemenea, spre santiere navale.
Totodata, mai multe companii din China s-au angajat pentru stabilirea unei zone economice speciale in Sofia, iar guvernul local spera sa atraga mai mult capital chinez pentru a acoperi diminuarea investitiilor din Europa de Vest.
China devine o lumina calauzitoare din punct de vedere economic pentru guvernele de la periferia Europei, potrivit publicatiei.
China vede Europa de Est ca pe un cap de pod important. Ministerul de Comert a stabilit principii pentru noi centre de penetrare a pietei locale prin care poate ocoli restrictiile comerciale ale Uniunii Europene (UE). Statele est-europene considera binevenita sansa de a atrage China, in special pentru investitii in distributie, constructii, servicii publice, minerit si agricultura, indepartand-o de Asia si Africa.
Forta comerciala a Chinei poate crea oportunitati importante pentru dezvoltarea Europei de Est. In aceste conditii, Bruxellesul ar trebui sa-si evidentieze politicile economice pentru a consolida influenta in zonele periferice, in loc sa incerce excluderea statului asiatic. Pe de alta parte, prezenta in crestere a Chinei va face tot mai dificil pentru UE sa atinga propriile obiective regionale. Cu cat va persista mai mult criza economica din Europa, cu atat mai disperata va deveni elita politica sa caute afaceri in Est, subliniaza FT.
Sursa: jurnalul.ro
SUA: Statele federale nu pot limita sau interzice armele de foc... Vladimir Voronin il ataca dur pe Traian Basescu si sustine ca Basarabia nu a apartinut niciodata Romaniei!!!...