Cele doua decizii, redactate in limba franceza, au fost afisate la Primaria din La Madeleine, o localitate din apropiere de Lille, dar alte doua versiuni, in romana si bulgara, au fost imprimate pentru a fi distribuite populatiei.
"Stiam sigur, adoptand cele doua hotarari si facand acest demers, ca voi fi acuzat de discriminare, ca voi fi acuzat de stigmatizarea populatiilor, dar acesta nu este scopul meu, nu este intentia mea. Eu sunt primarul unei localitati, imi asum responsabilitatile, pentru a denunta practicile care contravin ordinii publice", a explicat Sebastien Lepretre (UMP).
Primarul a adoptat aceste decizii la cererea unei parti a populatiei si a unor comercianti, potrivit France 3.
Mai multi romi sunt instalati pe un camp situat la cateva sute de metri de localitate, dar care apartine de Lille, oras care a decis sa nu mai practice expulzarea romilor.
"Ei sunt obligati sa cerseasca sau sa caute prin gunoi pentru a supravietui, prin urmare, aceasta decizie ii va alunga si ii va impiedica sa supravietuiasca. Sunt oameni si cetateni europeni", a subliniat asociatia La Pierre blanche.
Franta a expulzat aproximativ 17.500 de straini aflati in situatie ilegala, in primele sapte luni ale anului, a anuntat luni ministrul de Interne Claude Gueant, care crede ca poate atinge 30.000 de expulzari pana la sfarsitul lui 2011, relateaza AFP.
"Pentru moment, se pare ca putem atinge acest obiectiv" de 30.000 de expulzari, a apreciat Gueant. "Daca il atingem, va fi cel mai bun rezultat pe care l-am inregistrat vreodata", a adaugat el.
Fostul om de incredere al lui Nicolas Sarkozy la Presedintie, numit la Interne in februarie, a apreciat ca politica de lupta impotriva imigratiei ilegale este, deja, "mai eficienta", din cauza noii legi privind imigratia. Aceasta lege, promulgata la 16 iunie, prelungeste perioada de retentie administrativa a imigrantilor clandestini de la 32 la 45 de zile, cu scopul unei obtineri mai usoare a documentelor consulare de la tarile de origine ale acestora.
Aceasta lege, care prelugeste si termenul in care un judecator poate interveni asupra acestor retentii, de la doua la cinci zile, a fost dur criticata de opozitia de stanga si unele asociatii care denunta o stigmatizare a strainilor, intr-un context in care extrema dreapta inregistreaza o crestere in Franta.
Tinerea sub control a fluxurilor migratorii ramane "o prioritate", a repetat Claude Gueant, dintr-un "motiv politic major, si anume pentru ca este vorba despre o viziune a Frantei de maine".
Este vorba despre o incercare de a evita sa se ajunga la "o Franta a comunitarismului, juxtapunerii de comunitati, culturi, grupuri, fiecare cu istoria si religia lor", a subliniat el.
Ministrul a reiterat, totodata, vointa sa de a reduce de la 200.000 la 180.000 numarul intrarilor legale de straini in Franta, indiferent daca este vorba despre imigratie "pentru munca, studii sau reintregire familiala".
Lupta impotriva imigratiei ilegale este unul dintre caii de bataie ai lui Nicolas Sarkozy, care urmeaza, fara nicio surpriza, sa fie candidatul partidului sau, UMP, de dreapta, la alegerile prezidentiale, prevazute in primavara lui 2012.
Sursa: Jurnalul National