UNGARIA STA MAI BINE DECAT ROMANIA
"Licitatia Romaniei a avut insa mai putin succes. Ministerul Finantelor a respins ofertele pietei, deoarece investitorii cereau randamente de peste 8%, cu aproape un punct procentual peste actualul randament. Acceptarea de catre Romania a banilor de la Fondul Monetar International pare sa aiba efectul opus (celui vizat - n.r.), marcand tara ca una cu probleme, ceea ce ar putea explica de ce Ungaria continua sa respinga ajutorul Fondului", noteaza FT.
Succesul Ungariei in a vinde obligatiuni de stat explica de ce guvernul de la Budapesta a respins asistenta din partea FMI, in timp ce Romania a continuat sa accepte ajutorul Fondului, potrivit cotidianului american Wall Street Journal.
In primele sase luni ale anului, Ungaria a atras 1,6 miliarde de dolari prin emisiuni de obligatiuni. Suma este de doua ori mai mare decat cea planificata de precedentul guvern pentru intreg anul 2010.
UNGARIA - LA CUTITE CU FMI, ROMANIA - PREMIANTA
Reprezentantii Fondului Monetar International si ai Uniunii Europene au suspendat in iulie discutiile cu guvernul ungar condus de premierul Viktor Orban, referitoare la evaluarea programului de finantare de 20 de miliarde de euro, dupa ce nu au reusit sa ajunga la un acord privind tintele bugetare.
Guvernul de la Budapesta a indicat ca ar putea renunta si la planul initial de a incheia un nou acord stand-by preventiv, pentru 2011.
Ministerul Finantelor de la Bucuresti a refuzat joi toate ofertele bancilor la licitatia pentru obligatiuni de stat de tip benchmark cu scadenta la trei ani, fiind a patra operatiune consecutiva respinsa pentru titlurile cu aceasta maturitate.
Valoarea indicativa a emisiunii a fost de 300 de milioane lei.
In ultima perioada, Ministerul Finantelor a vandut constant pe piata interna titluri de stat sub valoarea programata, in conditiile in care a incercat sa mentina randamentul sub 7%. Ofertele care au depasit acest nivel au fost respinse.
Delegatia FMI, venita intre 26 iulie si 4 august, va recomanda eliberarea celei de-a sasea transe din imprumut, in valoare de 914 milioane de euro. Totodata, CE va vira cea de-a treia transa din imprumutul acordat Romaniei, in suma de 1,2 miliarde de euro, in septembrie.