Dr. Jonathan Shanklin, unul dintre cercetătorii care au analizat prima dată subţierea stratului de ozon în anii `80, susține că gaura din stratul de ozon aflată deasupra Antarcticii are nevoie de o suraveghere continuă, conform BBC. Acesta mai declară și că ozonul absoarbe lumina ultravioletă emisă de Soare, protejând astel viețuitorii de radiaţiile care pot provoca arsuri şi cancer.
Anul acesta, gaura din stratosferă, situată deasupra continentului alb, este mai mică decât a fost în ultimele trei decenii. Dr. Jonathan Shanklin a declarat că această informaţie este esențială și că îmbunătăţirea nivelului stratului de ozon se poate datora unui fenomen neaşteptat de încălzire a temperaturii la mari altitudini, însă acest fapt se poate întâmpla ocazional.
”Ne-am pripi dacă am spune că problema stratului de ozon este rezolvată, pentru că nu este aşa. Pentru a putea urmări ameninţările globale vem nevoie de o analiză pe termen lung” a mai precizat Dr. Shanklin. El, împreună cu Joe Farman şi Brian Gardiner au fost primii care au descoperit subţierea stratului de ozon de deasupra Antarcticii, în anul 1985. Descoperirea a confirmat unele teorii ale altor cercetători şi a dus la stabilirea Protocolului de la Montreal.
Tratatul internaţional a fost conceput pentru a proteja stratul de ozon prin oprirea treptată a producţiei mai multor substanţe considerate responsabile pentru distrugerea sa, precum cele care conţineau clor şi brom şi care erau folosite ca agenţi frigorifici, agenţi de curăţare sau combustibili pentru aparate de aer condiţionat.
Protocolul de la Montreal asupra Substanțelor care Distrug Stratul de Ozon a fost deschis pentru semnare la 16 septembrie 1987 și a intrat în vigoare la 1 ianuarie 1989.
Discuţiile UE cu Marea Britanie pe tema Brexitului, în impas după ce Londra prezintă un nou text ”clarificat”, care ”nu ... Merkel îl avertizează pe Johnson că un acord al Brexitului este foarte ”improbabil”...