Google, companie a grupului Alphabet, a inclus pe o listă neagră site-urile aprobate de o companie de securitate pe internet din Emiratele Arabe Unite, în urma unor informaţii publicate de Reuters care asociază această companie cu o operaţiune de hacking din partea statului.
Google a anunţat săptămâna trecută că browserele Chrome şi Android vor marca drept nesigure toate site-urile care au fost certificate de către firma DarkMatter din Emiratele Arabe Unite.
În timp ce Google nu a oferit un motiv pentru această decizie şi nu a răspuns solicitărilor de comentarii, a făcut referire la o decizie luată de Mozilla, proprietarul browserului Firefox, luna trecută.
Mozilla a anunţat că va bloca site-urile certificate de DarkMatter din cauza ”dovezilor credibile” prezentate de Reuters şi alte informaţii din presă, din cauza relatărilor potrivit cărora compania din Abu Dhabi a fost implicată în operaţiuni de hacking. Mozilla a anunţat că este îngrijorată că DarkMatter s-ar putea folosi de statutul său de companie de securitate a internetului pentru a lansa atacuri cibernetice.
Reuters a relatat în ianuarie că DarkMatter a pus la dispoziţie personal pentru un atac cibernetic, numit Project Raven, în beneficiul unei agenţii de spionaj din Emiratele Arabe Unite. Unitatea a fost în mare parte formată de foşti oficiali americani, care au efectuat operaţiuni cibernetice ofensive pentru guvernul Emiratelor Arabe Unite.
Foşti participanţi la Raven au declarat că mulţi directori ai DarkMatter nu au ştiut despre programul secret, care s-a derulat într-o clădire din Abu Dhabi.
Programul a inclus atacarea conturilor de internet ale unor activişti pentru drepturile omului, jurnalişti şi oficiali ai unor guverne rivale, a descoperit Reuters.
DarkMatter a negat că ar fi avut legătură cu operaţiuni cibernetice ofensive, afirmând că informaţiile referitoare la implicarea companiei se bazează pe ”afirmaţii false, defăimătoare şi lipsite de fundament”.
Pentru ca site-urile să fie considerate sigure, companiile trebuie să obţină certificare de la o organizaţie din afara ei, care să le confirme identitatea şi faptul că sunt sigure.
Majoritatea organizaţiilor de certificare sunt companii private, independente. Browsere precum Firefox permit site-urilor să obţină certificae de la orice autoritate aprobată din lume.
Organizaţiile care vor să obţină autoritate de certificare trebuie să solicite acest lucru de la producători de browsere precum Mozilla şi Microsoft.
Browserele au acordat DarkMatter dreptul provizoriu de a certifica site-uri în 2017. Compania a cerut să fie recunoscută ca una dintre cele aproximativ 60 de firme care au acest statut recunoscut.
În baza statutului provizoriu, DarkMatter a aprobat 275 de site-uri, majoritatea pentru firme locale sau companii afiliate chiar cu firma de securitate din Abu Dhabi.
Utilizatorii Chrome sau Android care vizitează site-urile respective sunt avertizate acum de browsere că ”atacatorii ar putea încerca să vă fure informaţiile”.
DarkMatter şi compania sa afiliată DigitalTrust au contestat decizia Mozilla, despre care afirmă că se bazează pe ”practici discriminatorii” şi ”pe un conflict de interese nedezvăluit”.
DarkMatter nu a răspuns solicitărilor de comentarii.
Sursa : news.ro
Femeile din Arabia Saudită pot călători peste hotare fără permisiunea unui tutore bărbat... Șase explozii cu bombe ping-pong în Thailanda. „Nu ştim deocamdată câte persoane au fost implicate”...