Antena Căutare

Grecii isi comanda cartofii pe internet. Tone de cartofi sunt vandute acum la o treime din pretul pietei

Micii producatori de cartofi din Grecia au gasit o metoda ieftina si rapida de a-si vinde legumele. Acestia au renuntat la intermediari si isi vand produsele prin internet, pe baza de comanda.

Tone de cartofi sunt vandute acum la o treime din pretul pietei, in Grecia, gratie unui fenomen care a capatat numele de "miscarea cartofilor" si care este mediatizat intens de presa elena, relateaza AFP.

In fiecare week-end, tonele de cartofi sunt aduse la oras si livrate clientilor la pret de producator - in loc de 70 de eurocenti kilogramul, cat costa in magazine, la 25 de eurocenti kilogramul.

Scenele cu femei elegante, mergand pe tocuri si cu sacose de cartofi in mana au facut deliciul presei, insa "miscarea cartofilor" este privita ca un fenomen mult mai profund - semnul ca grecii invata sa faca economii ocolind intermediarii si firmele capusa vazute acum drept artizane ale crizei in care Grecia se zbate.

"Miscarea cartofilor" a inceput mai intai in Pieria, raspandindu-se apoi in Volos, Larissa, Veria si chiar Atena. Acum, producatorii de ulei, masline, orez sau faina vor sa puna in practica acelasi principiu.

Potrivit unui studiu al KEPKA, in anii 2008 si 2009, aceleasi produse alimentare de baza s-au vandut in Atena cu 30% mai scump ca in Berlin. In 2008, o punga de faina se vindea in Grecia cu 1,40 euro, in timp ce in restul UE, costurile variau intre 0,49 si 1,09 euro.

Chiar si acum, in ciuda crizei care dureaza de patru ani, preturile in Grecia nu dau semne ca vor scadea. Mai mult, potrivit The Economist, intre 2010 si 2011, Atena a urcat 10 pozitii in topul celor mai scumpe orase ale lumii.

Seful bisericii catolice din Marea Britanie: "Legalizarea casatoriilor homosexuale e asemanatoare legalizarii sclav... Aleksandr Lukasenko: Mai bine "dictator decat homosexual"...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x