Unitatea a fost creata la ordinul vicepremierului Simeon Djankov, ministru de Finante, si ii va include pe adjunctii ministrului de Finante Vladislav Goranov si Boriana Penceva, experti din cadrul Departamentului de Analiza al ministerului si din cadrul Bancii Centrale (BNB). Unitatea de criza ii va prezenta raportul lui Djankov la sfarsitul fiecarei saptamani.
Pe de alta parte, o echipa din cadrul ministerului a inceput sa lucreze la un scenariu "pesimist si unul optimist" pentru bugetul pe 2012, in functie de evolutiile de pe pietele globale.
"Toate Guvernele trebuie sa fi invatat pana acum ca au nevoie de reguli fiscale stricte si o politica fiscala ordonata. Orice stat membru al Uniunii Europene poate invata din exemplul Bulgariei. Noi ne-am descurcat cu criza fara imprumuturi externe, fara sa marim taxele si un deficit urias. Suntem pe calea cea buna si vom continua in aceasta directie", a declarat Djankov.
La randul sau, premierul bulgar, Boiko Borisov, a declarat ca Bulgaria nu va incerca sa adere la zona euro inainte ca toate statele UE sa isi reduca deficitul bugetar sub 3 la suta.
Borisov a mai apreciat ca reducerea ratingului SUA de catre agentia Standard & Poor's este un avertisment impotriva populismului si a respins temerile potrivit carora criza din Statele Unite va afecta finantarea cu fonduri europene a Bulgariei.
Citeste si Jurnalul!
China, amenintata de bula imobiliara si datoriile ascunse... Fostul sef al Trezoreriei SUA: Nu putem intra in incapacitate de plata. Se pot tipari bani oricand...