Antena Căutare

Hezbollah si Al-Qaeda, finantate din Romania

La jumatatea lunii decembrie 2004, in telegrama identificata 04BUCHAREST3445, Ambasada Statelor Unite la Bucuresti arata ca Guvernul Romaniei "a aprobat o lista de persoane si companii suspecte de implicare in finantarea terorismului, mentionand ca 90 de persoane si 40 de firme erau active in finantarea teroristilor".


"In octombrie 2005, Guvernul Romaniei a emis o lista cu peste 250 de persoane si entitati legale suspectate de comiterea sau finantarea terorismului. Cele 21 de agentii oficiale care alcatuiesc Sistemul National de Prevenire si Combatere a Terorismului actualizeaza constant aceasta lista pe baza informatiilor primite de la Consiliul de Securitate a ONU. Lista este intocmita de Ministerul de Finante, care este responsabil de monitorizarea si blocarea fondurilor teroriste." Din 2000, ONPCSB a incheiat 33 acorduri de cooperare. In 2005, acorduri bilaterale au fost incheiate cu Albania, Georgia, Columbia, Monaco, Portugalia, Argentina, Estonia, Egipt, Moldova, Guatemala, Chile si Letonia. In 2006, acte similare au fost semnate cu Cipru, Liechtenstein si Luxemburg. Informatii au fost schimbate cu organisme similare din Austria, Belgia, Cipru, Elvetia, Grecia, Italia, Israel, Japonia, Liechtenstein, Luxemburg, Marea Britanie, Olanda, Spania, SUA, Turcia, Ungaria, Venezuela, Brazilia, Bolivia, Bulgaria, Chile, Croatia, Columbia, Guer¬nsey, Letonia, Slovacia si Taiwan.

"In iunie 2006, cetateanul roman Ioan Les a fost retinut de serviciile secrete romane langa Buzias, pentru ca se pare ca ar fi planuit un act de terorism. Conform autoritatilor romane, suspectul a fost arestat in timp ce se indrepta spre Timisoara, unde planuia sa arunce in aer o masina in centrul orasului, folosind un dispozitiv cu telecomanda. Suspectul a spus anchetatorilor ca motivul sau a fost sa forteze Romania sa-si retraga trupele din Irak. Anchetatorii au facut legatura dintre suspect si o retea terorista cu baza in Bosnia. SRI l-a avut pe Les sub supraveghere timp de cateva luni dupa ce se pare ca a facut cateva amenintari pe internet la adresa unor diferite entitati, printre care CNN si Al-Jazeera."

"Omar Hayssam, un om de afaceri cu legaturi puternice atat in lumea araba, cat si in partidul de acum in opozitie PSD, a fost arestat pentru implicarea sa in rapirea a trei jurnalisti si a altui om de afaceri in Irak. Desi i se interzisese sa paraseasca Romania, el a fugit in Siria pe 30 iunie, dupa ce a fost eliberat pe motive medicale." "Pe 13 noiembrie 2006, patru musulmani de cetatenie romana au fost arestati la Iasi sub suspiciunea de a sustine grupuri teroriste din Orientul Mijlociu. Se pare ca apartin «Fratilor Musulmani», o celula terorista legata de Al-Qaeda." "Pe 14 noiembrie 2006, cetateanul irakian Shaker A. Shaher a fost arestat la Bacau sub suspiciunea de activitati legate de terorism. SRI avea dovezi ca Shaker detinea un pasaport fals si ca numele sau real era de fapt Mahmoud Chaker, un fost diplomat irakian. Shaker a fost anterior expulzat din Romania in 2003, impreuna cu alti 40 de cetateni irakieni, pentru planuirea de atacuri teroriste in Bucuresti impotriva intereselor israeliene."

"Un document similar mentioneaza ca BNR si ONPCSB sunt pe deplin cooperante in cautand sa identifice si sa inghete bunurile teroriste. Misiunea diplomatica americana a trimis BNR, ONPCSB, Ministerului de Finante, Ministerului Afacerilor Externe si Parchetului General lista Departamentului de Stat american cu persoanele si organizatii teroriste. BNR a distribuit aceasta lista tuturor bancilor si institutiilor financiare din sistemul bancar. Totusi, BNR a notat ca lista oferita adesea duce lipsa de detalii suficiente pentru a permite sistemului bancar sa identifice persoanele si sa le inghete bunurile." Cu toate ca legislatia o permite, se mai arata intr-o telegrama din 23 martie 2005, nu s-au facut arestari, confiscari sau anchete legate de finantarea terorismului. In acelasi document se mai mentioneaza ca in cazul celor patru suspecti de la Iasi, ONPCSB a detectat si analizat transferurile de milioane de dolari printr-o schema de spalare de bani printr-o firma de textile si cateva companii-fantoma. Fondurile se pare ca erau destinate unei institutii de credit franceze asociata cu familia lui Bin Laden. "Sapte suspecti au fost arestati in acest caz. Investigatia procurorilor din Iasi continua."

Articolul continuă după reclamă

Intr-o alta telegrama din iulie 2005, se mentioneaza ca pe 28 iunie 2005 s-a reunit comitetul ambasadei care delibereaza asupra vizelor, consulul general Bryan Dalton fiind cel care a prezidat sedinta. Se arata in telegrama clasificata "secret" cu identificarea 05BUCHAREST1518 ca dupa aceasta data comitetul a primit un nume care trebuie luat in considerare de Departament (n.r. - Departamentul de Stat al SUA catre care sunt trimise toate telegramele): KANSOU, Talal Mohamad; sex masculin; casatorit; nascut 20 august 1968; Mazeraa, Liban sau El Mazraa, Liban or Beirut, Liban; Numele tatalui: Kansou, Mohammed; numele mamei: Jbeily, Samirah; pasaport libanez nr. 0721319, emis la 08 aprilie 1993, expira la 04 octombrie 2007; descrierea fizica: brunet, 180 cm, greutatea 110 kg; ocupatia curenta: patron (restaurant).

citeste articolul complet pe Jurnalul.ro

foto: patdollard.com

SUA: Peste 300 de morti dupa tornadele si inundatiile din ultima vreme... Papa Ioan Paul al II-lea va fi beatificat maine...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist Vineri, 22.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x