Antena Căutare

"Little Boy" a îngropat un oraș! Hiroshima, după 70 de ani: Istoria lansării primei bombe atomice

6 august 1945, puțin după ora 8, se lansa prima bombă atomică din lume. "Little Boy", așa cum era numită în limbaj codificat, avea să radă de pe fața pământului un oraș întreg. Acum 70 de ani se scria istoria Hiroshimei, o așezare cu 166.000 de morminte.

6 august 1945, puțin după ora 8, se lansa prima bombă atomică din lume. "Little Boy", așa cum era numită în limbaj codificat, avea să radă de pe fața pământului un oraș întreg. Acum 70 de ani se scria istoria Hiroshimei, o așezare cu 166.000 de morminte.

Istoria le zice cam așa... Cel de-al Doilea Război Mondial se apropia de final, iar Japonia era somată să capituleze în faţă Aliaţilor. Decizia premierului nipon de a ignora Declaraţia de la Potsdam, în care erau stabiliţi termenii capitulării pentru Japonia, avea să ducă la folosirea în premieră a unei noi arme de război: bomba atomică.

8:15, bombardierul american Enola Gay lansa prima bombă atomică. Hiroshima, adio

Pe 26 iulie 1945, liderii Aliaţi au formulat Declaraţia de la Potsdam. Astfel, au stabilit condiţiile în care Japonia trebuia să capituleze. Japonezii au ignorat însă ultimatumul primit, situaţie în care declaraţia prevedea că Ţară Soarelui Răsare să fie distrusă iminent, dar fără a se menţiona posibilitatea lansării unei bombe atomice.

Denumită "Little Boy", a fost prima bombă atomică lansată

Inevitabilul s-a produs în dimineaţă zilei de 6 august 1945. În jurul orei 7:00, radarele japoneze au detectat apropierea unor aeronave americane în zona sudică a Japoniei. S-a dat alertă, iar transmisiunea radio s-a oprit în Hiroshima. La ora 8:00, s-a stabilit că trei avioane americane se apropiau de oraşul japonez.

Supraviețuitorii au mărturii cutremurătoare! ”O bucată din mâna unei doamne a rămas atârnată de pantalonul meu!”

La ora 8:15, bombardierul american Enola Gay a lansat „Little Boy-ul”. Proiectilul care cântărea 64 de kilograme a avut nevoie de 43 de secunde să parcurgă cei 9.470 de metri până la sol.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Detonarea bombei a decurs conform planului. Din cauza vântului, bombă a ratat cu aproape 240 de metri ţintă, podul Aioi. Din acest motiv, a fost detonată deasupra unei clinici.

Bilanțul: 166.000 de morți, arși și striviți de clădirile prăbușite

A provocat moartea a aproximativ 166.000 de oameni în primele patru luni de la detonare. Departamentul pentru sănătate din prefectura Hiroshima a estimat că, dintre victimele bombei atomice, 60% au murit din cauza arsurilor, 30% din cauza clădirilor care s-au prăbuşit peste ei şi 10% din alte cauze.

80.000 de oameni s-au stins pe loc

Aproximativ 90% dintre doctori şi 93% dintre asistentele medicale din Hiroshima au murit în urmă exploziei. 12 kilometri pătraţi din suprafaţă oraşului au fost distruşi complet, la fel că şi 69% dintre clădiri.

”Hibakusha”, supraviețuitorii care povestesc: ”Am intrat cu piciorul într-un corp calcinat. Bucățile de carne fuseseră o... Pilotul care a lansat bomba "Little boy": „Aș face-o din nou, dacă ar trebui”!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x