Materialul face comparatie a guvernelor din cadrul UE de acum 10 ani, afirmand lipsa progresistilor din cabinetele tarilor uniunii de astazi.
"In 24 dintre toate statele UE guverneaza cabinete socialiste, social-democratice sau laburiste. Astfel se impune o dezbatere despre viitorul politicilor progresiste in Europa. Traditionalistii solicita intoarcerea la valorile fundamentale si un rol mai agresiv asumat de guvern, in timp ce miscarile revizioniste sustin faptul ca modernizarea ar trebui sa fie o alternativa de progres", conform editorialistului Matt Browne.
Ponta apartine, conform articolului, unei noi generatii de modernizatori.
„In Europa se naste o competitie intre doua cai de gandire alternativa fata de austeritate. Una care incearca sa limiteze efectele Pactului de stabilitate al Zonei Euro. Cea de-a doua, care cauta o alternativa la el. Prima e reprezentata de o noua generatie de modernizatori cum e prim-ministrul danez Helle Thorning-Schmidt, aflat la putere din septembrie anul trecut, sau liderul social-democrat roman Victor Ponta, care are de facut fata alegerilor in noiembrie. Ambii apeleaza la o strategie precauta care combina alianta cu parteneri progresisti, care sa asigure o baza electorala solida, si o agenda reformista care sa ofere crestere pentru mediul de afaceri si sa declanseze schimbari in mediul guvernamental", mai scrie Huffington Post.