S-a depus zăpadă neagră și toxică într-o regiune în care locuiesc peste 2,6 milioane de oameni. Sănătatea lor este în pericol.
Imaginile „post-apocaliptice” cu zăpada neagră și toxică au fost publicate pe internet de locuitorii unei regiuni miniere din Siberia.
Mașini, parcuri și zone de joacă pentru copii au fost acoperite de zăpadă neagră toxică, scrie The Guardian. O adevărată catastrofă ecologică produsă de om, au spus mai multe voci.
În unul dintre video-urile postate online, filmat în Kiselyovsk, un oraș din regiunea Kuzbass, poate fi văzută o femeie care conduce pe lângă mormane de zăpadă neagră. Aceeași zăpadă acoperă zone de joacă pentru copii și grădini de bloc. Presa din Rusia a descris aceste scene drept „post-apocaliptice”, potrivit digi24.ro.
Praful de cărbune ce a colorat în negru zăpada provine de la numeroasele mine de suprafață. Activiștii spun că acest praf toxic are consecințe dezastruoase pentru sănătatea celor 2,6 milioane de oameni care trăiesc în regiune.
Locuitorii zonei trăiesc în medie cu trei sau patru ani mai puțin decât rușii de rând (n.r. speranța de viață în Rusia este de 66 de ani pentru bărbați și 77 pentru femei). În plus, cazurile de cancer, tuberculoză sau paralizie cerebrală infantilă sunt toate peste media națională.
Praful de cărbune conține mai multe metale periculoase, inclusiv arsen și mercur. Problemele de mediu sunt cu atât mai grave cu cât acest cărbune este transportat în garnituri de tren deschise. Expuse vântului și ploii, lasă în urmă praf în orașele prin care trec trenurile.
„Este mai greu să găsești zăpadă albă decât zăpadă neagră în timpul iernii. Există mult praf de cărbune în atmosferă tot timpul anului. Când ninge însă, devine vizibil. Nu-l poți vedea în restul anului, însă e tot acolo”, spune Vladimir Slivyak, reprezentant al organizației Ecodefense.
În ciuda tensiunilor politice dintre Moscova și Londra, Rusia este prima în topul furnizorilor de cărbune în Marea Britanie. Numai în 2017, a trimis în jur de jumătate din cantitatea totală de 8,5 milioane de tone de cărbune importată de Regat. 90% a provenit din minele din regiunea Kuzbass. Activiști pentru protecția mediului din Rusia fac apel la Mare Britanie să boicoteze importurile rusești.
Încălcările frecvente de reguli și norme de siguranță au devenit o rutină în zonele miniere, mai spun criticii, iar autoritățile ruse închid ochii. Mai mult, minele deschise sunt situate periculos de aproape de orașe și sate.
Andrei Panov, vice-guvernatorul regiunii Kuzbass, a recunoscut că exploatările de cărbune din zonă sunt o posibilă cauză pentru zăpada neagră.
Oamenii care trăiesc în regiune au început să se organizeze pe internet și să iasă la proteste. S-a întâmplat de mai multe ori în ultimii ani.
Un elev de 13 ani, transformat în țap ispășitor de infractori, pe internet! Au spălat 5.000 de euro cu ajutorul lui. Ce ... Video. O femeie şi-a chinuit propria fetiţă. „Nu simţeam nicio afecţiune faţă de ea, aşa că am decis să o torturez”...