Antena Căutare

Imaginile APOCALIPSEI difuzate în urmă cu puțin timp. Mii de oameni fug din propriile case în Hawaii: „E un dezastru!”

Erupţia spectaculoasă a Vulcanului Kilauea, unul dintre cei mai activi vulcani din lume, a provocat scurgeri de lavă până în zone locuite şi a pus pe fugă mii de locuitori ai Hawaii.

Guvernatorul insulei de la Pacific David Ige a declarat starea de urgenţă, în vederea mobilizării tuturor serviciilor şi a unor fonduri de urgenţă aparţinând statului, alocate în situaţii de catastrofe naturale.

Presa locală prezenta imagini cu străzi blocate de poliţie, lavă roşiatică înaintând, lavă arzând într-o pădure deasă din jurul Vulcanului Kilauea şi o barieră de magmă.

”Vapori şi lavă au ieşit printr-o fisură în zona Mohala Street", a anunţat Protecţia Civilă locală pe Facebook, iar un reprezentant local a precizat că aproximativ 10.000 de persoane locuiesc în zona vizată de avacuări.

Aproximativ 770 de clădiri şi 1.700 de persoane sunt vizate de evacuări obligatorii, a declarat pentru AFP Cindy McMillan, o purtătoare de cuvânt a guvernatorului David Ige.

Agenţia americană de geofizică USGS avertiza, pe un site dedicat vulcanilor (volcanoes.usgs.gov), că ”noi scurgeri de lavă ar putea avea loc fără să fie posibil să se prezică” unde se vor produce.

Două centre de primire au fost deschise pentru a găzdui persoanele evacuate. Guvernatorul a îndemnat armata de rezervă - National Guard - să ajute în operaţiuni de salvare, a anunţat el pe Twitter.

”Pregăteşte-te acum, pentru ca familia să-ţi fie în siguranţă”, i-a îndemnat guvernatorul pe locuitorii obligaţi să părăsească zona.

Reprezentanţi ai Observatorului Vulcanologic din Hawaii, în subordinea USGS, supraveghează şi evaluează cu mijloace terestre şi aeriene importanţa erupţiei, care a avut loc joi la ora locală 16H45 (vineri, 5.45, ora României).

Un cutremur de magnitudinea 5, joi, la ora locală 10.30 (23.30, ora României), urmat de numeroase replici, la sud de gura de erupţie Puu Oo a declanşat o cădere de pietre şi o potenţială ruptură în craterul vulcanului, potrivit USGS.

A fost cel mai important din aproximativ 100 de cutremure minore, cu magnitudinea de 2, care îi sperie de luni pe locuitori.

”Te aduce la capătul răbdării. Era ca şi cum se zguduia toată casa. ca şi cum cineva de 160 de kilograme venea în salonul meu şi nu se oprea din sărit”, a declarat pentru postul local KHON o locuitoare, Carol Shepard.

Tradiție. Din ce material prețios ar urma să fie confecționată verigheta viitoarei soții a prințului Harry... Țara care vrea să taie ajutoarele sociale pentru muncitorii străini. Mulți români lucrează aici. Cine se află pe lista a...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x