- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Ioana d'Arc (1412-1431) e una din figurile emblematice ale Frantei si sfanta a Bisericii Catolice dar si foarte controversata intrucat unii autori au considerat ca era schizofrenica (auzea voci). A fost supranumita de francezi Fecioara din Orleans si i s-a atribuit faptul ca, in urma unor viziuni, Dumnezeu i-a spus sa reintoarca Frantei pamanturile care erau dominate de Anglia in timpul Razboiului de o suta de ani (1337 - 1453).
Fecioara din Orleans a afirmat de nenumarate ori ca auzea voci de origine divina, voci care-i porunceau sa mobilizeze armata in lupta pentru eliberarea Frantei de sub dominatia engleza. Trimisa la conducerea trupelor, Ioana d'Arc a reusit sa recupereze cetatea Orleans pentru Franta. Dupa o serie de victorii care au uimit atat pe francezi, cat si pe englezi, ea a contribuit la incoronarea regelui Carol al VII-lea la Catedrala din Reims.
Arsa pe rug ca eretica...
Pe 24 mai 1431 Ioana d'Arc a fost luata prizoniera de un cavaler burgund, care a predat-o englezilor. Imediat, a fost acuzata de erezie si trimisa in fata unui Tribunalul proenglez al Inchizitiei. In timpul procesului tinerei i s-a cerut sa renunte la convingerile sale, dar a refuzat sa-si schimbe declaratiile sustinand in continuare ca executa poruncile lui Dumnezeu pe pamant. In aceste conditii a fost condamnata la moarte prin ardere pe rug, executie rezervata ereticilor. Sentinta va fi adusa la indeplinire pe 30 mai 1431 in piata publica din Rouen. A murit strigand numele lui Iisus Hristos, convinsa ca si-a indeplinit misiunea si ca nu a gresit cu nimic fata de Dumnezeu.
Citeste AICI si alte evenimente care au avut loc intr-o zi de 30 mai!
Eroina nationala si sfanta....
Nationalismul romantic francez, aflat in cautare de mituri si legende, a transformat treptat personajul Ioanei d'Arc intr-o adevarata eroina nationala. Se considera ca actiunile ei au marcat debutul nasterii natiunii franceze aflata in lupta de eliberare de sub ocupatia engleza. Imaginea creata Ioanei d'Arc este a unei tinere luptatoare, care isi conduce soldatii din victorie in victorie cu crucea in mana.
In 1456, procesul Ioanei d'Arc a fost rejudecat, iar Fecioara din Orleans a fost declarata nevinovata. In 1909 ea a fost beatificata si in 1920 canonizata de Papa Benedict al XV-lea. In felul acesta catolicii au transformat-o intr-o sfanta.
A fost Ioana d'Arc schizofrenica?
In privinta starii ei de sanatate exista mai multe diagnostice presupuse: epilepsie, migrena, tuberculoza si schizofrenie. Din lipsa de informatii despre viata Ioanei d'Arc, niciun diagnostic nu a intrunit consensul specialistilor, dar cei mai multi opteaza pentru schizofrenie fiindca tanara auzea voci. Chiar si in acest caz exista multe discutii pentru ca Fecioara din Orleans nu prezenta simptome severe ale bolii cum ar fi vorbire dezorganizata, comportament dezorganizat sau nivelarea afectiva.
Milla Jovovich, o Ioana d'Arc moderna
Subiectul Ioana d'Arc nu putea fi ocolit de cinematografie, filmul si viziunea regizorala fiind capabile sa influenteze publicul cu privire la personajul istoric si la controversele iscate in jurul lui.Un mare impact a avut pelicula "The Messenger: The Story of Joan of Arc" realizata in 1999 de regizorul francez Luc Besson, cu Milla Jovovich in rolul principal. Filmul in sine a fost apreciat pozitiv, dar critici puternice au venit din partea istoricilor, care nu au apreciat interpretarea evenimentelor. "The Messenger: The Story of Joan of Arc" a obtinut doua premii Cesar pentru costume si sunet si a mai primit alte sase nominalizari.
Foto: libreopinion.com
VIDEO! Germania: 30 de romani au ajuns sclavi la o ferma de capsuni... Azerbaidjan: Eurovision, vizat de un atac terorist...