Antena Căutare

Iordania: Regele a schimbat premierul si promite reforme

Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei l-a numit, marti, pe Maarouf Bakhit in locul lui Samir Rifai la conducerea Executivului iordanian si l-a insarcinat pe acesta sa realizeze „reforme politice reale”, informeaza agentiile de stiri internationale. Frontul Actiunii Islamice (FAI) a criticat insa alegerea lui Maarouf Bakhrit pentru a ocupa postul de premier si a forma un nou Cabinet, apreciind ca acesta „nu este un reformator”.

Bakhit are 64 de ani, este un fost militar, ulterior ambasador in Turcia (2002), apoi in Israel (2005).

Intentia regelui a fost ca, prin numirea lui, sa calmeze populatia, acesta bucurandu-se de popularitate, mai ales datorita carierei sale in armata. El are gradul de general. A fost, printre altele, coordonatorul negocierilor de pace inca de la pensionare, in 1999. Iordania si Israelul au semnat acordul de pace in octombrie 1994. Ulterior, a fost numit ambasador in Turcia si apoi Israel, unde nu a ramas decat sapte luni.

Regele l-a rechemat de la post pentru a-l numi director al biroului sau si adjunct la Securitatea Nationala.

Om de incredere al regelui, a fost numit premier in 2005, la doua saptamani dupa un triplu atentat sinucigas comis la Amman in noiembrie, care s-a soldat cu moartea a 60 de persoane. Guvernul sau a lansat un vast program de reforme, dar a primit de la rege instructiuni pentru a purta un razboi fara mila contra grupurilor extremiste si contra ideologiei lor.

FAI, principalul partid de opozitie in Iordania, a subliniat luni ca, spre deosebire de Egipt, opozitia iordaniana nu cere o schimbare de regim in regat, ci cere reforme politice.

Tot articolul, in Jurnalul National

Romania, UE si SUA, acuzate de ingerinte in politica Republicii Moldova... Seful FMI: Somajul si cresterea preturilor pot provoca razboaie interne...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x