Antena Căutare

Iranul isi face baza militara in Siria

Iranul si-a asigurat iesire directa la Marea Mediterana. Cel putin asta sutine portalul Debka, specializat in informatii din Orientul Mijlociu, in domenii sensibile precum spionajul, securitatea sau terorismul.

Potrivit Debka, autoritatile de la Teheran au semnat un acord cu Siria in urma caruia portul sirian Latakia va servi drept baza navala militara a Iranului.

Site-ul citat face referire la surse militare si iraniene potrivit carora baza va include un depozit de arme si munitii. Acordul prevede lucrari majore in portul Latakia, necesare pentru a permite accesul navelor de razboi si submarinelor iraniene. Documentul ar face dovada influentei majore a Iranului in Siria si ar tensiona si mai mult situatia din Orientul Mijlociu si nordul Africii.

Printr-o astfel de "miscare istorica", asa cum o numeste Debka, Iranul ar obtine, in premiera, iesire la Mediterana, unde SUA au amplasat Flota a sasea.

"Prezenta in Marea Mediterana ofera Iranului o pozitie de forta in Orientul Mijlociu, unde Teheranul - alaturi de aliatii din Siria si teritoriile palestiniene - actioneaza ca principala amenintare la adresa Israelului", mai indica sursa citata.

Informatia apare atat pe fondul cresterii tensiunilor sociale in Iran, cat si in contextul in care doua nave de razboi iraniene au ajuns, zilele trecute, in Siria. Este pentru prima oara de la sfarsitul anilor 70 cand nave iraniene traverseaza Canalul de Suez.

Debka mai relateaza ca un contract de vanzare de rachete intre Rusia si Siria, semnat in septembrie anul trecut (rachete Yakhont achizitionate de Damasc contra sumei de 300 de milioane USD), reprezinta "binecuvantarea" Kremlinului fata de acordul siriano-iranian. Rusia isi construieste o baza navala permanenta la 72 de kilometri distanta de Latakia, la Tartous. Mai precis, isi modernizeaza o instalatie de alimentare si mentenanta pentru a putea primi, dupa 2012, nave grele de razboi.

Sursa: Jurnalul National

Pentagonul pozitioneaza trupe americane in jurul Libiei... Hosni Mubarak se trateaza de cancer in Arabia Saudita...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x