La sfârţitul anului trecut, cele două ţări au anunţat eliberarea lui Xiyue Wang, un chinezo-american deţinut de trei ani în Iran, şi a lui Massoud Soleimani, un iranian arestat în Statele Unite, o rară cooperare între cei doi inamici.
Republica islamică anunţa în decembrie că este pregătită de alte schimburi de deţinuţi cu Statele Unite, în urma eliberării celor doi.
”Există o voinţă în vederea unui schimb al tuturor deţinuţilor (...) fără condiţii prealabile, însă Guvernul american este cel care a refuzat până în prezent să răspundă”, a subliniat duminică un purtător de cuvânt al Guvernului iranian, Ali Rabii, citat de agenţia semioficială Isna.
”Se pare că America este mai pregătită acum decât înainte” de acest tip de măsuri, a adăugat el, precizaând că ”Washingtonul a fost informat cu privire la disponibilitatea noastră”.
”Noi nu avem nevoie de o ţară terţă pentru a face pe intermediara într-un schimb de deţinuţi”, a subliniat Ali Rabiei.
Guvernul elveţian reprezintă interesele americane în Iran, după întreruperea relaţiilor diplomatice între cele două ţări, în urma Revoluţiei islamice din 1979.
Contactat de AFP, Departamentul de Stat american nu a dezminţit şi nici nu a confirmat eventuale negocieri în curs cu privire la un schimb de deţinuţi.
”Noi nu purtăm discuţii diplomatice sensibile prin intermediul presei”, a declarat o purtătoare de cuvânt a diplomaţiei americane, Morgan Ortagus.
”Statele Unite sunt hotărâte să repatrieze toţi americanii deţinuţi pe nedrept în străinătate”, s-a limitat ea să adauge.
Ali Rabii şi-a exprimat îngrijorarea faţă de starea sănătăţii unor deţinuţi iranieni în Statele Unite, şi a acuzat că aceştia nu sunt ”trataţi bine”.
În martie, în timp pandemia covid-19 lovea din plin Iranul, Statele Unite îndemnau Teheranul să-i elibereze pe toţi deţinuţii americani.
Teheranul a reclamat aceeaşi măsură Washingtonului cu privire la deţinuţii iranieni.
Iranul este cea mai afectată ţară de pandemia covid-19 în Orientul Mijlociu, iar Statele Unite au înregistrat cel mai mare număr de morţi şi de cazuri în lume.
Republica islamică a eliberat temporar peste 100.000 de deţinuţi, în mai multe etape, începând din martie, din cauza pandemiei, potrivit sistemului judiciar iranian.
Mai mulţi iraniano-americani - omul de afaceri Siamak Namazi, tatăl său, Bagher, dar şi Morad Tahbaz, un ecologist - sunt deţinuţi în Iran.
Teheranul la eliberat temporar pe un veteran din Marina americană (US Navy) Micheal White, la 19 martie, potrivit Departamentului de Stat american.
Iranul şi Statele Unite - inamici de peste 40 de ani - se află la cuţite după ce Donald Trump s-a retras în 2018 din Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian şi a reimpus şi multiplicat sancţiuni economice dure vizând Republica islamică.
Trei oficiali iranieni declarau săptămâna trecută pentru Reuters că se pregăteşte un schimb de deţinuţi. Michael White ar putea face parte din acest schimb.
Numărul americanilor încarceraţi în Iran este necunoscut, iar câteva zeci de iranieni sunt înacrceraţi în Statele Unite, mai ales din cauză că au încălcal sancţiuni impuse Iranului.
Sursa : news.ro
Ruinele unui ponton construit pentru nava HMS Beagle a lui Charles Darwin, sit de importanţă naţională... „Am născut singură, într-un salon de spital, în plină pandemie. Bebelușul meu a murit înainte să apuc să îl țin în brațe...