Antena Căutare

Japonia, ca dupa al doilea razboi mondial

Stare de urgenta dupa cutremur si tsunami: criza nucleara la centrala Fukushima, mii de morti si pagube de miliarde de dolari.

UPDATE 15.40: Ultimul bilant oficial al catastrofei din Japonia indica 5.000 de morti

Peste 10.000 de victime, peste cinci milioane de oameni ramasi fara curent electric, sute de mii de persoane evacuate, probleme tot mai mari cu alimentarea cu apa potabila si riscul ca o a doua explozie sa aiba loc la o centrala nucleara. Seismul produs vineri, a carui magnitudine a fost revizuita de la 8,8 la 9 grade, a aruncat Japonia in cea mai grava criza de la al doilea razboi mondial.

Formularea, aproape apocaliptica intr-o tara unde reprezentantii autoritatilor se exprima clar si concis, fara "tusee" metaforice si evitand sa provoace ingrijorare populatiei, ii apartine tocmai premierului de la Tokio.

Intr-un discurs in care a informat populatia cu privire la situatia "din teren" si la masurile ce sunt si urmeaza sa fie luate pentru a diminua impactul catastrofei de joi, prim-ministrul Naoto Kan a prezentat o imagine extrem de sumbra asupra consecintelor cutremurului si ale valului tsunami care i-a urmat.

Kan i-a avertizat pe japonezi ca se vor confrunta cu intreruperi masive ale alimentarii cu energie electrica, intucat "retelele companiilor de electricitate Tokio Electric Power si Tohoku Electric Power se afla in situatii extrem de dificile din punctul de vedere al aprovizionarii".

In acest context, Guvernul nipon va autoriza planificarea intreruperii prin rotatie a electricitatii, pentru a evita avariile imprevizibile. Despre situatia de la centrala Fukushima, unde un reactor a explodat sambata, premierul a spus ca "situatia continua sa fie grava".

"Au fost eliberate radiatii in aer, dar nu exista informatii potrivit carora a fost eliberata o cantitate mare", a adaugat Naoto Kan.

Vestea buna adusa de premier este ca peste 12.000 de persoane au fost salvate din zonele sinistrate situate pe coasta Oceanului Pacific. Japonia a mobilizat 50.000 de militari si membri ai serviciilor de interventie pentru a acorda asistenta supravietuitorilor cutremurului devastator de vineri, urmat de un tsunami de proportii. Fortele de Autoaparare japoneze sunt integral mobilizate si au inceput interventiile in masa sambata, cu 300 de avioane, 20 de distrugatoare si alte tipuri de nave si 25 de avioane de recunoastere.

Tot articolul, in Jurnalul National

Trupe saudite si din Emiratele Arabe Unite, in Bahrein. Opozitia acuza “ocupatia straina”... Americanii de pe portavionul Ronald Reagan, expusi la radiatii in Japonia...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x