Antena Căutare

Justiţia franceză ar putea ancheta oficiali americani cu privire la tortura practicată la Guantanamo

Justiţia franceză ar putea ancheta oficiali americani cu privire la tortura practicată la închisoarea americană Guantanamo Bay (Cuba), în contextul în care a examinat abandonarea procedurilor, hotărâtă în urmă cu doi ani de judecători de instrucţie, proceduri declanşate în baza plângerilor depuse de către doi foşti deţinuţi francezi, relatează AFP.

Nizar Sassi şi Mourad Benchellali - arestaţi în Pakistan, în urma atentatelor teroriste de la 11 septembrie 2001, iar apoi încarceraţi până în 2005 în baza militara instalată în Cuba - acuză autorităţile americane de ”sechestrare arbitrară” şi ”acte de tortură”.

Ancheta, deschisă în 2005, a fost abandonată în septembrie 2017.

Judecătorul de instrucţie a apreciat atunci că persoanele acuzate nu puteau face obiectul unor proceduri cu titlu individual, ei fiind ”reprezentanţi ai statului care acţionau în această calitate”.

Această hotărâre de abandonare a procedurilor a fost contestată de către reclamanţi, care au sesizat camera de instrucţie a Curţii de Apel din Paris, pentru a obţine o anulare a abandonării (non-lieu) procedurii şi investigaţiilor.

Articolul continuă după reclamă

”Aceasta este una dintre ultimele şanse în lume ca un judecător penal să identifice şi să pună sub urmărire penală civili şi militari care se fac vinovaţi de crime” comise la Guatanamo, a insitat avocatul William Bourdon, unul dintre reprezentanţii lui Nizar Sassi şi Mourad Benchellali.

”Materialitatea” faptelor este ”incontestabilă” pentru avocaţii celor doi foşti deţinuţi la Guantanamo, care evocă muzică asurzitoare, flashuri de lumină, interogatorii violente la orice oră, privare de somn, detenţie în cuşti mici cu gratii.

”Părţile civile au reunit şi au adus la cunoştinţa” justiţiei ”orice documentaţie necesară să caracterizeze crimele suferite de acestea şi să identifice persoanele vinovate”, să asigurări William Bourdon.

Bourdon şi colegul său Andréas Schuller contestă, altfel, orice imunitate jurisdicţională a oficialilor americani.

”În cazuri similare, mari demnitari civili şi militari au fost urmăriţi fără să se opună vreo imunitate. Ar fi de neînţeles ca alt tratatemnt să li se aplice lui Nizar Sassi şi Mourad Benchellali”, insistă Bourdon.

Acest argument a fost respins de către Parchetul General francez, care a cerut joi confirmarea abandonării procedurilor şi a apreciat că toate persoanele susceptibile să fie inculpate beneficiază de ”imunitatea de jusridicţie” acordată statelor.

Curtea de Apel de la Paris deliberează până la 19 decembrie.

Sursa : news.ro

Juncker dă asigurări că Trump nu va impune noii taxe vamale importurilor de automobile europene... Manevre militare comune ”reduse” americano-sud-coreene în Coreea de Sud de la 18 noiembrie...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x