- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a dezvăluit, într-un raport publicat recent, că oraşul cu cel mai poluat aer din lume este Kanpur, aflat în nordul Indiei, acesta având 3 milioane de locuitori. Aici, poluarea trimite la spital un număr tot mai mare de persoane cu maladii pulmonare cronice şi cancer.
Oraşul a fost menţionat într-un raport publicat luna trecută de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care plasează Kanpur în fruntea listei celor 15 oraşe care respiră aerul cel mai poluat din lume. Dintre localităţile care figurează pe această listă, 14 sunt indiene, potrivit agenției France Presse, citate de Agerpres.
„Este sigur că sute de mii de persoane mor în India în fiecare an din cauza poluării aerului", a spus un militant al Greenpeance India.
Numărul pacienţilor la spitalul de boli pulmonare Murati Lal a crescut de la 40.000 în 2015 la 64.000 anul trecut, potrivit medicului Anand Kumar.
„Peste 50% dintre pacienţi şi poate chiar mai mulţi sosesc cu probleme respiratorii. Gravitatea acestor cazuri se înrăutăţeşte. Mulţi dintre cei care îşi reveneau într-o zi sau două au acum nevoie de medicamente mai puternice", a adăugat el.
Numărul maladiilor pulmonare cronice şi al cancerelor de plămâni este în creştere la nefumători, în special la femei, potrivit medicului idian.
„Nu există alt motiv pentru aceste boli decât poluarea atmosferică. Copiii sub cinci ani suferă la fel de mult ", a spus el.
Kanpur este renumit pentru tăbăcăriile sale, pentru uriaşa sa industrie de prelucrare a pielii şi încălţăminte, dar principalul vinovat pentru poluare este existența a 1,5 milioane de vehicule în circulaţie, potrivit unui responsabil indian.
„Este un oraş industrial, dar maşinile poluează mai mult", a spus acesta, exprimându-şi scepticismul faţă de clasamentul OMS, care ar conţine „date învechite".
Raportul OMS compilează date indiene din 2016 despre nivelul particulelor fine (PM 2,5), cele mai periculoase pentru că ele pătrund în plămâni. Nivelul mediu de PM 2,5, potrivit OMS, este de 173 micrograme pe metru cub, adică de şapte ori mai multe decât nivelul recomandat.
Alt expert consideră că poluarea apei este mai mare decât cea a aerului din cauza tăbăcăriilor, acuzate adeseori că murdăresc Gangele, fluviul care traversează Kanpur.