Cliseul 1: Sunt nomazi prin natura lor
"Nu exista romi sau tigani nomazi. Deloc", sustine antropologul Martin Olivera, membru al Observatorului european Urba-rom. "Exista o minoritate de grupuri care au o traditie de mobilitate sezoniera, pe distante mici si intotdeauna in functie de un punct de ancorare, legat de munca lor: feronerie, muzica ... Dar imensa majoritate este sedentara", explica el.
"In anii '30, Uniunea Sovietica le-a interzis mestesugarilor romi si familiilor acestora sa calatoreasca prin tara pentru a-si cauta de munca. Autoritatile sovietice au recurs la denumirea de nomazi pentru a putea justifica represiunile la care era supusa aceasta categorie de romi. In anii '90, aceasta eticheta a fost retrasa in toata Europa centrala si de est", sustinea sociologul Nicolae Gheorghe intr-o revista publicata in 2010.
Cliseul 2: Invadeaza Europa
In Europa exista intre 10 si 12 milioane de romi, dintre care sase milioane in cadrul UE. Multi dintre ei sunt romani (intre 500.000 si 2,5 milioane) si bulgari (aproximativ 700.000).
In Franta, numarul romilor "imigranti" ar fi de 15.000, dintre care jumatate copii, potrivit mai multor estimari, din nou romani sau bulgari in marea lor majoritate. Asta in ciuda politicilor de expulzare. Asadar, ar putea fi vorba despre aceleasi grupuri care vin si pleaca prin sistemul de ajutor acordat la repatriere, nu de un "rezervor inepuizabil", asa cum sustine Frontul National.
Cliseul 3: Traiesc in tabere
Modul lor de viata este rezultatul saraciei in care traiesc. "Multi romi traiesc in conditii mai mult decat normale, in apartamente, case dar acestia sunt invizibili pentru societate. Exista prin urmare un efect de lupa asupra altora, care sunt in tabere pentru ca nu au unde sa mearga in alta parte", subliniaza Malik Salemkour, vicepresedintele Ligii pentru drepturile omului si cofondatorul Romeurope.
"Romii au o cultura familiala puternica, dar nu mai puternica decat imigrantii chinezi sau africani, fara ca in cazul acestora din urma sa se vorbeasca despre clanuri", mai arata Salemkour.
CITESTE mai multe in Jurnalul National!