Un atac terorist a fost comis la 17 august 2017, la Barcelona, unde o furgonetă a pătruns în pietonii de pe artera Rambla, relatează presa locală. După ce a pătruns în mulțime, autorul atacului a abandonat vehiculul și a fugit. Conform agențiilor de presă internaționale, au fost înregistrate 13 decese și peste 50 de persoane au fost rănite.
Cele mai grave atacuri armate și atentate teroriste, comise în Europa, în 2017
3 iunie 2017 — Marea Britanie: Opt persoane au fost ucise și alte 48 au fost rănite la Londra, într-un atac terorist ce a avut loc în zona Podului Londrei. Atacatorii au intrat cu o furgonetă în pietonii de pe pod, apoi au condus până la Borough Market, o piață din apropiere, unde au coborât din vehicul și au înjunghiat la întâmplare trecătorii, până când au fost împușcați mortal de polițiști. Cei trei purtau imitații de veste cu explozivi. Cei trei atacatori au fost identificați drept Khuram Butt (27 de ani), Rashid Redouane (30 de ani) și Youssef Zaghba (22 de ani).
22 mai 2017 — Marea Britanie: Un atentat a avut loc la finalul unui concert al cântăreței pop americane Ariana Grande, la Manchester Arena, o sală de concerte cu 21.000 de locuri, în nord-vestul Angliei. Salman Abedi, un britanic de origine libiană născut în 1994, s-a aruncat în aer la ieșirea de la concertul solistei americane. Atacul, soldat cu 22 de morți și 116 răniți și revendicat de gruparea teroristă Statul Islamic, este cel mai grav din Marea Britanie după atacurile din mijloacele de transport londoneze, din 2005.
20 aprilie 2017 — Franța: Un polițist și-a pierdut viața, iar alți doi au fost răniți, dintre care unul grav, iar o turistă a fost rănită mai "ușor" de un glonț, în cursul unui schimb de focuri pe celebrul bulevard Champs-Elysées din Paris, agresorul fiind împușcat. Atacul armat a avut loc cu doar trei zile înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale din Franța în jurul orei 21.00 (19.00 GMT) și a fost revendicat de gruparea jihadistă Stat Islamic (SI).
7 aprilie 2017 — Suedia: Un atac terorist a avut loc la Stockholm. Un camion a intrat în mulțimea de pe o arteră comercială și apoi s-a izbit în vitrina unui magazin în centrul capitalei. Bilanțul atacului a fost de patru morți (doi suedezi, un britanic și un belgian) și 15 răniți, între care și un cetățean român, inclusiv copii. Șoferul camionului a fost arestat, fiind un cetățean din Uzbekistan în vârstă de 39 de ani.
3 aprilie 2017 — Rusia: O explozie a unei bombe artizanale s-a produs în stația de metrou Sennaia Ploșciad din Sankt-Petersburg, soldată cu 15 morți și 50 de răniți. Toate stațiile de metrou din oraș au fost închise. După deflagrație, o bombă nedetonată a fost găsită în stația de metrou Ploșciad Vosstania. Președintele rus, Vladimir Putin, aflat la Sankt-Petersburg, unde urma să se întâlnească cu omologul său din Belarus, Aleksandr Lukașenko, s-a întâlnit cu serviciile de securitate pe tema incidentului și a depus flori la stația de metrou unde s-a produs explozia. Autorul-kamikaze din metroul din Sankt-Petersburg (nord-vestul Rusiei) a fost un cetățean kârgâz, Akbarjon Djalilov, născut în 1995.
22 martie 2017 — Marea Britanie: Khalid Masood a intrat cu autoturismul în pietonii de pe podul Westminster din Londra. După ce a reușit să înjunghie un polițist, a încercat să intre în clădirea Parlamentului, înainte de a fi împușcat mortal de forțele de securitate. Polițistul înjunghiat a decedat în urma rănilor suferite. În total, au murit cinci oameni și au fost răniți peste 50. Printre cei decedați, s-a numărat o româncă, grav rănită în ziua atacului și decedată la 7 aprilie. Un alt cetățean român a fost rănit.
1 ianuarie 2017 — Turcia: 39 de persoane au murit și 69 au fost rănite, după ce un atacator a deschis focul, în noaptea de 31 decembrie 2016 spre 1 ianuarie 2017, într-un club celebru de noapte din Istanbul, Reina. Atacul a fost revendicat de organizația Stat Islamic.
Și în 2016, două atentate asemănătoare, în care terorișii au intrat cu mașina în mulțime, au îndoliat Europa:
Berlin - Un camion a intrat într-un târg de Crăciun pe 19 decembrie 2016. În urma atacului, 12 persoane au murit şi alte 48 au fost rănite. Atacatorul, tunisianul Anis Amri, a fost ucis patru zile mai târziu, de către Poliţia din Milano. Camionul folosit în atac a fost furat de la un şofer polonez, care a fost ucis de Amri şi a devenit a douăsprezecea victimă a atacului.
Nisa - Anul trecut, pe 14 iulie, 85 de persoane au murit după ce un camion a intrat în mulţimea adunată pe Promenade des Anglais din Nisa pentru a urmări festivităţile de Ziua Franţei. Atacatorul, Mohamed Lahouaiej Bouhlel, care a fost ucis de Poliţie, era cetăţean tunisian rezident în Franţa.
Atentat terorist în Barcelona! ”Furgoneta a intrat în plin în mulțime. Erau copii acolo!” Poliţia spaniolă consideră inc... Teroare în Barcelona după ce o furgonetă a intrat în mulţime. Un suspect a fost arestat. VIDEO...