Macron denunţă o ieşire a Iranului din cadrul Acordului de la Viena şi îndeamnă la o relaxare a sancţiunilor impuse Teheranului

Emmanuel Macron a catalogat miercuri drept ”grave” deciziile Iranului, care a anunţat marţi o relansare a unor activităţi de îmbogăţire a uraniului, suspendate, şi a îndemnat ”să se tragă în mod colectiv concluziile”, relatează AFP.

”Pentru prima oară, în mod explicit şi în mod nelimitat, Iranul a decis să iasă din cadrul JCPoA (acronomul Acordului de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian), ceea ce reprezintă o schimbare profundă” faţă de poziţia Iranului de până în prezent, a declarat şeful statului francez într-o conferinţă de presă la Beijing.

”Voi purta discuţii în zilele următoare şi cu iranienii şi trebuie să tragem în mod colectiv concluziile”, a adăugat el, în ultima zi a vizitei sale în China.

Preşedintele Hassan Rohani a anunţat marţi relansarea, în uzina subterană de la Fordo, situată la aproximativ 180 de kilometri sud de Teheran, a unor activităţi de îmbogăţire a uraniului prezentate până în prezent ca suspendate, o decizie care a fost condamnată de Washington.

”Săptămânile următoare vor fi dedicate în ceea ce ne priveşte unei presiuni sporite din partea tuturor ca Iranul să revină” în cadrul acordului, ”ceea ce trebuie să aibă loc în paralel cu o relaxare a anumitor sancţiuni”, a declarat Macron.

În opinia sa, ”întoarcerea la normal nu poate avea loc decât dacă Statele Unite şi Iranul acceptă să redeschidă o formă de agendă de încredere, să lărgească dialogul şi să avanseze prin gesturi”, a adăugat el, precizând că este necesar să discute despre aceste lucruri cu preşedintele american Donald Trump.

Altfel, ”care este scenariul alternativ? Un crescendo permanent al cărui rezultat nu poate fi decât o criză”, a avertizat el.

Emmanuel Macron a salutat ”convergenţele de vederi reale” în acest dosar cu preşedintele chinez Xi Jinping, în contextul în care China este una dintre cele cinci ţări semnatare a acordului.

Preşedintele francez s-a implicat puternic, din punct de vedere diplomatic, în ultimele luni, cu scopul de a încerca să apropie Washingtonul şi Teheranul. Însă el a încercat, în zadar, să faciliteze o întâlnire între Donald Trump şi Hassan Rohani în septembrie, în marja Adunării Generale a ONU.

”ŞANTAJ NUCLEAR”

Iranul îşi continuă ”şantajul nuclear” prin relansarea unor activităţi de îmbogăţire a uraniului anterior suspendate, într-o uzină subterană, au denunţat Statele Unite marţi, dând asigurări că Washingtonul îşi va continua politica ”presiunii maxime” contra Teheranului.

”Iranul nu are un motiv credibil să-şi dezvolte programul de îmbogăţire (a uraniului) în uzina de la Fordo. Aceasta este doar o tentativă clară de şantaj nuclear, care doar îi va agrava izolarea politică şi economică”, a subliniat o purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat.

”REVENIRE DE URGENŢĂ LA RESPECTAREA DEPLINĂ”

Citește și
Colaj de fotografii cu Monica Gabor și Irina Columbeanu
Irina Columbeanu, apariție rară într-o rochie cu crăpătură și decoletu. Fiica lui Irinel și a Monicăi poartă inel pe mâna stângă
Irina Columbeanu, apariție rară într-o rochie cu crăpătură și decoletu. Fiica lui Irinel și a Monicăi poartă inel pe mâna stângă
Alina Eremia, selfie
Alina Eremia, infectată cu noul coronavirus. Ce declarații a făcut artista pe rețelele de socializare
Alina Eremia, infectată cu noul coronavirus. Ce declarații a făcut artista pe rețelele de socializare
petrică-cercel-în-trei-ipostaze
Care este numele real al lui Petrică Cercel. Detaliul care nu a putut să treacă neobservat după moartea cântărețului de manele
Care este numele real al lui Petrică Cercel. Detaliul care nu a putut să treacă neobservat după moartea cântărețului de manele
Mai multe articole

La rândul său, Londra a îndemnat Teheranul ”să revină de urgenţă la respectarea delină” a Acordului de la Viena.

Aceste activităţi ”contravin în mod clar acordului şi reprezintă un risc la adresa securităţii noastre naţionale”, a declarat marţi, citat într-un comunicat, ministrul britanic de Externe Dominic Raab.

Şeful diplomaţiei britanice a îndemnat la un ”dialog internaţional constructiv, însă este necesar ca Iranul să-şi respecte angajamentele pe care şi le-a asumat şi să revină de urgenţă la respectarea deplină” a acordului.

Sursa : news.ro

Jennifer Lopez a strălucit la Global Citizen Live. Salopeta purtată de artistă a atras toate privirile
Jennifer Lopez a strălucit la Global Citizen Live. Artista i-a uimit pe toți cei prezenți la...
Horoscopul zilei de 29 septembrie 2021. Gemenii au probleme la locul de muncă. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 29 septembrie 2021 spune că Gemenii au probleme la locul de muncă, dar...
Parteneri
Sos tzatziki. Sos grecesc din iaurt cu usturoi și castraveți
Dacă ești în căutarea unei rețete de sos cremos, răcoritor și aromat, întrerupe căutările și prepară celebra rețetă de sos tzatziki. Este o rețetă de sos grecesc din iaurt cu usturoi și castraveți, perfect pentru a fi consumat cu o multitudine de preparate.
Catine.ro
Ultimele știri