Macron inaugurează, la marcarea a 101 ani de la Armistiţiu, un monument dedicat celor 549 de militari ”morţi pentru Franţa” în operaţiuni externe din 1963

Emmanuel Macron inaugurează luni, la Paris, un monument dedicat celor 549 de militari ”morţi pentru Franţa” în operaţiuni externe din 1963, cu ocazia comemorărilor de la 11 noiembrie, care au început sub un cer gri, ploios, relatează AFP.

Şeful statului prezidează această ceremonie a comemorării a 101 ani de la Armistiţiu, prin depunerea unor jerbe de flori la statuia lui Georges Clemenceau, parcurgerea Champs-Elysées sub escorta Gărzii Republicane, depunerea unei jerbe de flori la Mormântul Soldatului Necunoscut şi reaprinderea flăcării Soldatului Necunoscut, în prezenţa a numeroşi actori din clasa politică, între care premierul Edouard Philippe şi preşedintele Senatului Gérard Larcher.

EN DIRECT | 101ème anniversaire de l’Armistice du 1918. Souvenons-nous. Ravivons la flamme du Soldat inconnu.

— Élysée (@Elysee)

Preşedintele ia masa, apoi, la Palatul Elysée, împreună cu purtători de drapel şi preşedinţi ai asociaţiilor veteranilor, după care se duce, luni după-amiaza, în Parcul André-Citroën, în arondismentul al XV-lea al Parisului, pentru a inaugura primul monument naţional dedicat Morţilor pentru Franţa în Operaţiuni Externe din 1963, adică de la sfârşitul Războiului Algeriei.

Aceşti reprezentanţi ai celei de a ”patra generaţii de foc”, cum o numeşte armata, au murit în 17 teatre de operaţiuni, dintre care 141 în Liban, 129 în Ciad, 85 în Afganistan şi 78 în fosta Iugoslavie.

Ultimul nume înscris pe acest zid este al brigadierului-şef Ronan Pointeau, ucis la 2 noiembrie în Mali, unde au fost ucişi 23 de militari.

Aproximativ 600 de rude ale militarilor morţi pentru Franţa sunt aşteptaţi la ceremonia de inaugurare a monumentului dedicat memoriei acestora, în cursul căreia Emmanuel Macron urmează să depună o jerbă de flori şi să susţină o alocuţiune, prevăzută la ora locală 16.45 (17.45, ora României).

Memorialul este o sculptură înaltă de bronz. El reprezintă şase militari - cinci bărbaţi şi o femeie - având pe cap un chipiu, o beretă sau o caschetă. Cu expresii grave, ei poartă un sicriu invizibil în chip de simbol.

Alături, pe un zid, sunt înscrise numele celor 549 de militari, între care două femei, ucişi de inamic sau morţi din cauza rănilor de război, bolii sau accidentelor în cursul unor ”Opex”.

”FRANŢA NU UITĂ”

”Monumentul are trei obiective. Mai întâi să le spună militarilor că toată Franţa le recunoaşte angajamentul pentru naţiune, care poate merge până la sacrificul suprem. Apoi să le dea familiilor un loc pentru a se reculege. În fine, să permită publicului să-şi dea seama cât de mult apărarea libertăţii trece prin operaţiuni militare externe şi cere un angajament total”, a declarat luni, pentru Le Figaro, secretara de stat de la Ministerul Armatelor Geneviève Darrieussecq.

”Franţa nu-i uită pe cei care au murit pentru ea. Ea nu-l uită pe niciunul dintre copiii săi Este datoria noastră şi este onoarea noastră”, a declarat şeful statului la 13 iulie 2018, într-un discurs adresat armatelor.

Citește și
Un bărbat a cumpărat o mașină de spălat, dar când a ajuns acasă și a deschis-o a trăit o surpriză colosală. Peste ce a dat
Un bărbat a cumpărat o mașină de spălat, dar când a ajuns acasă și a deschis-o a trăit o surpriză colosală. Peste ce a dat
Horoscop 27 septembrie 2021. Informațiile momentului pentru zodii
Horoscop 27 septembrie 2021. Informațiile momentului pentru zodii
Vulpița Veronica a revenit pe rețelele sociale. Ce imagine nouă a postat pe Instagram după absența de câteva luni
Vulpița Veronica a revenit pe rețelele sociale. Ce imagine nouă a postat pe Instagram după absența de câteva luni
Mai multe articole

El a relansat în acea zi proiectul, care a întârziat, provocând nemulţumirea familiilor şi militarilor. Ministerul Armatelor a asigurat finanţarea, în valoare de 1,2 milioane de euro.

Emmanuel Macron primeşte luni seara, la Palatul Elysée, şefi de stat şi de guverne şi conducători ai unor organizaţii internaţionale, care participă la al Doilea Forum de la Paris al Păcii.

Înaintea acestui dineu, el se întâlneşte cu Antonio Guterres, secretarul general al ONU.

Aproximativ 30 de şefi de stat şi de guverne sunt aşteptaţi la Forumul de la Paris al Păcii, a cărui înfiinţare a coincis, în 2018, cu Centenarul sfârşitului Marelui Război, în vederea apărării multilateralismului în faţa creşterii unor ”egoisme naţionale” într-o lume tot mai fracturată, inclusiv între aliaţi din NATO.

Emmanuel Macron este foarte urmărit, după ce a făcut declaraţii controversate cu privire la o NATO aflată în ”moarte cerebrală”, din cauza lipsei de coordonare între Statele unite şi Europa şi a comportamentului unilateral al Turciei, o ţară membră a Alianţei Nord-Atlantice, în Siria.

Sursa : news.ro

5 dintre cele mai stilate ținute ale Prințesei Diana. Ce rochii au impresionat
Unele dintre cele mai stilate ținute ale Prințesei Diana continuă să impresioneze, la zeci de...
Horoscopul zilei de 28 septembrie 2021. Scorpionii au probleme în cuplu. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 28 septembrie 2021 aduce multe schimbări în viața nativilor din zodia...
Parteneri
Brioșe cu dovleac. Desert de toamnă aromat și colorat
Pentru porția de desert dintr-un weekend petrecut cu cei dragi, îți oferim o minunată rețetă de brioșe cu dovleac. Este un desert de toamnă aromat și colorat, perfect pentru zilele de toamnă ruginie.
Catine.ro
Ultimele știri