Antena Căutare

Mareşalul Haftar părăseşte Moscova fără să semneze acordul privind un armistiţiu în Libia

Mareşalul Khalifa Haftar, cel mai puternic om din estul Libiei, a părăsit Moscova fără să semneze acordul cu privire la un armistiţiu acceptat de către rivalul său, a anunţat diplomaţia rusă marţi, un revers odată cu apropierea unei Conferinţe Internaţionale de pace la Berlin, relatează AFP.

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a constatat lipsa ”unui rezultat definitiv”, însă a dat asigurări că, împreună cu Ankara, ”eforturile continuă”.

Şeful Guvernului de Uniune Naţională (GNA) recunoscut de ONU Fayez al-Sarraj şi Khalifa Haftar, ale cărui trupe luptă de peste nouă luni la porţile Tripoli nu s-au întâlnit luni în cadrul negocierilor dela Moscova, ci au negociat un acord de încetare a focului prin intermediul miniştrilor ruişi şi turci ai Apărării şi Externelor.

Al-Sarraj a semnat textul, însă rivalul să a plecat până la urmă fără să o facă, după ce a cerut mai întâi un timp de reflecţie pânămarţi dimineaţa.

Aceste discuţii, care ilustrează influenţa tot mai mare a Moscovei în acest dosar spionos sunt rezultatul unui acord ruso-turc anunţat la 8 ianuarie, la Istanbul, de către Vladimir Putin şi Recep Tayyip Erdogan.

CONFERINŢĂ LA BERLIN

Acest armistiţiu, în vigoare de duminică pe teren, urma să fie oficializat, iar acest text era negociat luni la Moscova.

Proiectul acordului, după care AFP a obţinut o copie, susţine iniţiativa rusp-turcă de implementare a ”unei încetări pe termen nelimitat a ostilităţilor” în Libia, El îndeamnă la ”normalizarea vieţii zilnice la Tripoli şi în celelalte oraşe” şi la accesul şi distribuirea ”în deplină securitate” de ajutor umanitar.

Ankara îl susţine pe al-Sarraj şi desfăşoară în acest sens militari, în timp ce Moscova, în pofida nehării sale, este suspectată de susţinerea lui Haftar cu armament, bani şi mercenari.

Eforturile ruso-turce au loc în contextul în care o conferinţă internaţională privind Libia, sub egida ONU, la Berlin, ar putea să aibă loc la 19 ianuarie, potrivit germanilor.

Cancelarul Angela Merkel a venit de altfelsâmbătă la Moscova pentru a organiza conturul conferinţei împreună cu preşedintlee rus.

Vladimir Putin şi Angela Merkel au discutat luni seara la telefon despre ”pregătirile Conferinţei Internaţionale” şi ”întâlnirea la Moscova a beligeranţilor din Libia”.

Potrivit lui Lavrov, întreaga comunitate internaţională - ruşi, turci, europeni, algerieni, egipteni, Qatarul şi Emiratele Arabe Unite (EAU) - ”încurajează părţile libiene să se înţeleagă în loc să-şi regleze conturile cu arma”.

În paralel, la ONU, discuţii erau în curs în vederea înfiinţării uneimisiuni de observare, în cazul în care se încheie un armistiţiu.

De la intrarea pe teritoriul libian a Turciei la prezenţa suspectată a mercenarilor ruşi şi la existenţa unei mulţimi de grupări armate - miliţii jihadiste, trafincaţi de armament şi de migranţi -, comunitatea internaţională se teme de faptul că războiul libian se poate internaţionaliza şi degenera.

Sursa : news.ro

Fumul produs de incendiile din Australia va traversa întreaga planetă. Avertismentul experților NASA: ”Va cauza o răcire... Iranul trebuie să-i pedepsească pe toţi cei care se fac vinovaţi în catastrofa avionului ucrainean doborât, afirmă Rohan...
Luna Plină în Balanță. Ce schimbări aduce pentru nativi în aprilie 2023
Luna Plină în Balanță aduce multe schimbări pentru nativii în zodiac. Aprilie va veni cu...
Horoscopul zilei de 2 aprilie 2023. Taurii se gândesc la vacanță. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 2 aprilie 2023 aduce vești bune pentru nativii din zodia Taurului. Aceștia...
Parteneri
Zodii care vor simți regret pe data de 2 aprilie 2023. Nativii care se vor confrunta cu emoții puternice
Catine.ro

Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Ultimele știri
x