Aproape şase milioane de hectare s-au făcut scrum, o suprafaţă mai mare decât un sfert din România. În exclusivitate pentru Observator, un pompier din Reşiţa, voluntar în Australia, ne-a povestit despre eforturile supraomeneşti pe care le face alături de colegii săi în faţa zidurilor de foc. Atenţie, urmează imagini care vă pot afecta emoţional! Return to index of stories...
Şase milioane de hectare de vegetaţie arse, jumătate de miliard de animale ucise şi cel puţin 24 de oameni morţi. Aşa arată apocalipsa din Australia. Un coşmar pe care îl trăiesc şi cei 10 mii de români de acolo. Gabriel Cazacenco este unul dintre ei. Are 42 de ani şi a plecat din România în anul 2013. În Melbourne, este pompier voluntar şi luptă cu flăcările încă de la începutul lunii noiembrie.
Mii de oameni au fost evacuaţi din calea focului care a ars tot atâtea locuinţe. Imagini cum nu s-au mai văzut arată proporţiile de neimaginat ale dezastrului. Lumina zilei s-a transformat în întuneric, cerul este roşu, iar aerul irespirabil. Afară, se poate sta doar cu măşti de gaze. Dar şi acestea abia se mai găsesc. În magazine, stocurile sunt epuizate, iar oamenii cer ajutor în întreaga lume, pe reţelele de socializare. Au nevoie de haine, mâncare şi apă.
Ultimele ore au fost cele mai grele pentru pompierii care luptă cu focul incontrolabil. Imaginaţi-vă că o suprafaţă cât Muntenia şi Dobrogea la un loc s-a făcut scrum. În lupta cu unul dintre cele mai mari incendii de vegetaţie din istoria planetei, pompierii muncesc chiar şi câte 24 de ore. La finalul unei misiuni, unul dintre ei a răbufnit la adresa premierului Australiei, chiar înainte de a se prăbuşi la pământ de oboseală.
Aproape tot sud-estul Australiei este pur şi simplu ras de pe faţa pământului. Se ia în considerare inclusiv evacuarea ambasadei României de acolo.