- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Rusia Unita este "versiunea rea a Partidului Comunist sovietic", a afirmat Gorbaciov, acuzand partidul lui Putin de "monopol" politic. "Managementul invechit ar trebui actualizat. Vine o vreme cand trebuie sa iesi din aceasta rutina", a explicat el intr-o conferinta de presa la Moscova. "Daca actualul regim se comporta ca si cum ar vrea numai sa isi sporeasca propria putere, atunci acest lucru seamana deja pe jumatate cu un regim autoritar (...) dar metodele autoritare ale legii se aplica numai in situatii speciale", a continuat fostul lider sovietic, adaugand ca "a venit timpul sa se puna capat monopolurilor politice in stil sovietic".
Cu toate aceste atacuri virulente la adresa actualei puteri din Rusia, Gorbaciov i-a recunoscut lui Putin meritul de a fi "scos Rusia din haosul anilor fostului presedinte rus Boris Eltin (1991-1999)" si pentru ca a reinstituit stabilitatea in tara, chiar daca a folosit unele metode destul de autoritare. "Dar apoi a venit momentul cand l-a vazut schimband sistemul electoral, abolind alegerea guvernatorilor pentru regiunile ruse si renuntand la circumscriptiile cu un singur membru. Am numarat 20 de schimbari pe care nu le-am putut sustine", a tinut el sa mai precizeze intr-un interviu publicat de The Guardian.
El nu a agreat deloc "perioada Eltin", spunand la un moment dat ca a condamnat pactul pe care fostul presedinte rus l-a facut cu Ucraina si Belarusul pentru a declara Uniunea Sovietica "moarta" in 1991. "Am fost probabil prea liberal si democratic cu privire la Eltin. Ar fi trebuit sa il trimit ca ambasador in Marea Britanie sau poate intr-o fosta colonie britanica", a declarat el.
Octogenarul Gorbaciov, in ciuda faptului ca are putine interventii in public, se bucura inca de multa simpatie in Rusia. El a lansat in anii '80 miscarea de reinnoire, "Perestroika", ce a fost perceputa initial ca un semnal bun din partea statului sovietic. De-a lungul anilor insa i s-a reprosat ca ar umilit tara in timpul razboiului rece, iar Eltin l-a acuzat ca a fost complice la tentativa de puci. In acele zile, Gorbaciov s-a retras in resedinta sa oficiala de vacanta si de-acolo ar fi "manevrat" totul. Gorbaciov si-a recunoscut unele slabiciuni si greseli, dar a negat vehement ca ar fi fost complice la puci. El a marturisit ca ar fi trebuit sa abandoneze mai devreme Partidul Comunist sovietic.
Dar in primavara lui 1991 era prins intre doua curente puternice, pe de-o parte, conservatorii si reactionarii care i-au limitat marja de manevra in reforma partidul, iar, pe de alta, progresistii care voiau sistem multipartit si reforme de piata. Partidul urma sa elaboreze un nou program in noiembrie 1991. Parlamentul a adoptat un "plan anticriza" pentru a accelera reforma economica, iar cele 12 republici sovietice ramase dupa declararea independentei tarilor baltice au acceptat textul ca pe un nou tratat care le conferea mai multa autonomie politica si economica, urmand sa-l semneze la 20 august. "Aici am facut o greseala. Am mers in vacanta... Eram deja pregatit sa zbor spre Moscova pentru a semna tratatul", a declarat el. Dar la 18 august, un grup de persoane a venit neinvitat. "Am ridicat telefonul sa intreb ce fel de persoane sunt si cine le-a trimis, dar nu aveam ton. Telefonul fusese taiat", s-a confesat Gorbaciov.
Citeste si Jurnalul!
Statele Unite ard si Obama pleaca in concediu... VIDEO! Cladirea Brirish Council din Kabul, vizata de un triplu atentat al talibanilor...