Mike Pence acuză China de ”îngrădirea drepturilor şi libertăţilor” din Hong Kong şi critică atitudinea supusă a Nike şi NBA faţă de Beijing

Vicepreşedintele american Mike Pence a acuzat joi China de ”îngrădirea drepturilor şi libertăţilor” din Hong Kong, în cadrul unor critici ample aduse comportamentului Beijingului, insistând însă că Statele Unite nu doresc confruntările sau ”decuplarea” insulei de principalul său rival economic. În acelaşi timp, Pence a criticat compania Nike şi National Basketball Association (NBA) pentru că s-au supus punctului de vedere al Beijingului, de limitare a libertăţii de exprimare, relatează Reuters.

Pence a susţinut un discurs de importanţă majoră referitor la China înaintea unei noi runde de discuţii pentru încheierea războiului comercial dintre cele mai mari două economii ale lumii.

”America şi liderii săi nu vor mai spera că numai angajamentul economic va transforma statul comunist autoritar al Chinei într-o societate liberă şi deschisă, care respectă proprietatea privată, domnia legii şi reglementările internaţionale prntru comerţ”, a spus Pence.

Pence a criticat modul în care China a gestionat protestele pro-democraţie care au zguduit Hong Kongul în ultimele patru luni. Preşedintele american Donald Trump a avertizat anterior că va fi mai dificil pentru Washington să ajungă la un acord comercial cu Beijingul dacă violenţele din fosta colonie britanică Hong Kong vor continua.

”Hong Kongul este un exemplu viu a ceea ce se poate întâmpla când China permite libertatea. Şi cu toate acestea, în ultimii câţiva ani, Beijingul a mărit intervenţiile în Hong Kong şi s-a angajat în acţiuni care îngrădesc drepturile şi libertăţile garantate pentru oamenii din Hong Kong prin intermediul unui acord internaţional obligatoriu”, a spus Pence.

Acesta a arătat că Statele Unite sunt alături de protestele din Hong Kong.

”Suntem alături de voi, suntem inspiraţi de voi. Vă cerem să rămâneţi de partea protestelor fără violenţă”, a spus Pence.

Congresmenii americani cer adoptarea unei legi care să acorde Hong Kongului un statut special, sub o supraveghere mai strictă, ceea ce ar nemulţumi Beijingul.

Discursul susţinut de Pence la un institut de cercetări din Washington a avut loc înaintea unei noi runde de discuţii între secretarul Trezoreriei SUA, Steven Mnuchin, şi omologii săi chinezi, care va avea loc vineri, şi este considerat un semnal al politicii viitoare a administraţiei Trump faţă de China, într-o serie de probleme.

Pence, care a adoptat deseori un ton ferm la adresa Chinei, a susţinut discursul cu doar câteva săptămâni înainte ca Trump să participe la un summit în Chile, unde a spus că speră să încheie o primă fază a unui acord comercial, cu preşedintele chinez Xi Jinping.

Pence a spus că Statele Unite nu vor să limiteze dezvoltarea Chinei

”Dorim o relaţie constructivă cu liderii chinezi”, a spus Pence. El a cerut Chinei să profite de acest moment unic în istorie pentru a o lua de la început, prin renunţarea la practicile comerciale care au profitat de poporul american prea mult timp.

Vicepreşedintele american a criticat aspru tratamentul acordat de China musulmanilor uiguri din regiunea Xinjiang.

Citește și
Dana Roba, schimbată total de când a renunțat la luminile reflectoarelor. S-a căsătorit și are doi copii
Dana Roba, schimbată total după ce a devenit cunoscută pentru scandalurile de la tv. Cum mai arată acum și cu ce se ocupă
Dana Roba, schimbată total după ce a devenit cunoscută pentru scandalurile de la tv. Cum mai arată acum și cu ce se ocupă
Omar Arnaout și logodnica lui, imagine romantică. Miruna este o tânără foarte frumoasă
Omar Arnaout și logodnica lui, Miruna, imaginea emoționantă de pe rețelele de socializare. Cum au apărut cei doi
Omar Arnaout și logodnica lui, Miruna, imaginea emoționantă de pe rețelele de socializare. Cum au apărut cei doi
colaj de imagini cu ionut cercel si petrica cercel
Prima declarație a lui Ionuț Cercel după ce l-a pierdut pe tatăl său, Petrică Cercel. Ce mesaj a postat
Prima declarație a lui Ionuț Cercel după ce l-a pierdut pe tatăl său, Petrică Cercel. Ce mesaj a postat
Mai multe articole

La începutul acestei luni, Statele Unite au impus restricţii guvernului chinez şi unor oficiali ai Partidului Comunist consideraţi responsabili de încarcerarea sau abuzarea minorităţilor musulmane din Xinjiang.

Autorităţile americane au inclus totodată compania chineză producătoare de echipamente de supraveghere video Hikvision pe o listă neagră de companii, din cauza contribuţiei avute la represaliile împotriva musulmanilor uiguri.

Pence a criticat cu asprime producătorul de echipamente sportive Nike şi NBA, pe care le-a acuzat că au ţinut partea Partidului Comunist Chinez în privinşa libertăţii de exprimare în Hong Kong.

Pence, care exprimă deseori punctul de vedere al politicilor mai dure ale administraţiei Trump faţă de China, a spus că NBA şi Nike nu au reuţit să îl apere pe directorul general al Houston Rockets, Daryl Morey, după ce şi-a exprimat pe Twitter sprijinul pentru protestatarii din Hong Kong, la începutul acestei luni. Parlamentari precum republicanul Marco Rubio au criticat la rândul lor companiile chineze pentru boicotarea NBA.

”Ţinând partea Partidului Comunist Chinez şi aducând la tăcere libertatea de exprimare, NBA a acţionat ca o filială deţinută de un regim autoritar”, a spus Pence.

Conflictul a apărut pe fondul unor progrese neaşteptate în discuţiile comerciale americano-chineze pentru oprirea războiului comercial din ultimele 15 luni, care a tensionat pieţele şi a afectat creşterea economiei mondiale.

Sursa : news.ro

Regizorul serialului Squid Game a vorbit despre personajul principal. Cum a fost gândit parcursul jucătorului 456
Regizorul serialului Squid Game a vorbit despre personajul principal interpretat de actorul Lee...
Horoscopul zilei de 17 octombrie 2021. Taurii sunt nemulțumiți de relația actuală. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 17 octombrie 2021 spune că Taurii sunt nemulțumiți de ceva timp de...
Parteneri
Trecerea la ora de iarnă în octombrie 2021. Când se dă ceasul cu o oră înapoi
Ca în fiecare an până acum, românii sunt obișnuiți ca primăvara și toamna să facă schimbări în program. E vorba despre schimbarea orei. Acum, în octombrie 2021, în ultimul weekend din lună ceasul trebuie dat cu o oră înapoi. Când se face trecerea la ora de iarnă în octombrie 2021.
Catine.ro
Ultimele știri