MFE apreciează că este nevoie de măsuri specifice menite să mobilizeze investiţii în sistemele de sănătate ale statelor membre şi în alte sectoare ale economiilor acestora ca răspuns la pandemia de Covid-19.
”Multe dintre statele UE se confruntă în această perioade cu situaţii nemaiîntâlnite, înregistrând pierderi de vieţi, precum şi pierderi economice din cauza răspândirii pandemiei Covid-19 şi efectele acesteia în majoritatea sectoarelor economice. Iniţiativa prevede măsuri specifice menite să mobilizeze investiţii în sistemele de sănătate ale Statelor Membre şi în alte sectoare ale economiilor acestora ca răspuns la pandemia de Covid-19.
Printre măsuri se numără modificarea mecanismului de decontare a prefinanţărilor astfel încât statele membre să justifice avansurile încasate la finalul perioadei de implementare a proiectelor, posibilitatea efectuării de realocări în cadrul Programelor Operaţionale în limita a 8% din alocarea totală fără aprobarea Comisiei, precum şi flexibilizarea finanţărilor acordate pentru sprijinirea sistemului medical”, arată un comunicat emis vineri de Ministerul Fondurilor Europene.
Reuniunea între reprezentanţii tuturor statelor membre şi ai Comisiei Europene (CE) cu privire la noua Iniţiativă promovată de CE pentru combaterea pandemiei Covid-19 la nivel european (Iniţiativa de Investiţii pentru combaterea Coronavirusului – CRII) a fost organizată vineri, în sistem videoconferinţă, de către preşedinţia Croaţiei la Consiliul Uniunii Europene. Din partea Ministerului Fondurilor Europene au participat Carmen Moraru şi Adrian Mariciuc, secretari de stat.
”România a salutat propunerea Comisiei Europene şi a subliniat că este necesară o flexibilitate sporită şi soluţii adaptate pentru a răspunde cât mai eficient nevoilor în creştere din domeniul sănătăţii şi pentru combaterea efectelor economice în condiţiile răspândirii progresive a pandemiei”, mai informează ministerul.
De altfel, acestea au fost şi solicitările celorlalte state membre.
”România intenţionează să finanţeze următoarele măsuri din fondurile europene: sprijin pentru persoanele care se află în şomaj tehnic, inclusiv subvenţii; sprijin pentru persoanele angajate în cadrul întreprinderilor a căror activitate este afectată, inclusiv subvenţii; sprijin pentru programe şi servicii esenţiale de sănătate; servicii de sănătate care vizează acest tip de patologie epidemică, inclusiv cheltuieli pentru angajarea temporară a personalului medical; achiziţionarea de dispozitive exclusiv medicale (respiratoare) şi materiale de protecţie (măşti, costume de protecţie); echipamente de urgenţă pentru sănătate, instalaţii de testare şi tratament”, se mai arată în comunicat.
Alte măsuri pot fi finanţate din Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene, care vizează combaterea riscurilor severe pentru sănătatea publică şi reducerea impactului acestora asupra sănătăţii publice.
La finalul videoconferinţei, Carmen Moraru a transmis un mesaj de solidaritate şi a făcut apel la valorile europene.
„Trebuie să dăm dovadă de unitate şi responsabilitate în această perioadă. Deopotrivă avem datoria să găsim soluţii cât mai eficiente pentru a combate riscul de răspândire a coronavirusului”, a afirmat oficialul MFE.
Coronavirus Italia. Cea mai grea zi de la debutul epidemiei: aproape o mie de decese... Coronavirus în Marea Britanie.Creștere uriașă a numărului de morți...