"Presedinte" a fost ales Evgheni Sevciuk, un fost militian de origine ucraineana. Fostul premier al Moldovei dintre 1990 si 1991, Mircea Druc, a descifrat, in exclusivitate pentru Jurnalul National, schimbarea de garnitura de la Tiraspol. In viziunea domniei sale, e vorba despre o tentativa de extindere a sferei de influenta a Ucrainei, chiar in dauna Rusiei, asupra Transnistriei si chiar a intregii Republici Moldova.
Jurnalul National: Ati locuit la sfarsitul anilor 80 ai secolului trecut la Cernauti, parte a RSS Ucraineana. Se manifesta atunci nationalismul ucrainean?
Mircea Druc; Da, si inca cum. Noi, romanii, ca si polonezii, evreii sau rusii eram considerati ca un fel de dusmani ai noului val nationalist ucrainean. Cu toate ca nu eram asa, eram vazuti ca un factor de rusificare, pentru ca la noi, limba de comunicare cu autoritatile era rusa, nu ucraineana. Eu eram cadru universitar si voiau sa ma oblige sa tin cursurile in ucraineana, limba pe care nu o stiam, nu in rusa.
Si acum mai persista tensiunile ruso-ucrainiene? Ce rol are Transnistria in toata povestea asta?
Problema nu e asa de simpla. Un factor major de tensiune e Crimeea, unde sunt 75% rusi. Chiar am vorbit cu un fost consilier al lui Boris Eltin, de curand, care mi-a spus ca la Crimeea nu se renunta. Transnistria e vazuta de ambele parti ca o placa turnanta, cu un rol economic important. Ucrainienii, unii dintre ei, au teorii halucinante. Zic ca mare parte din Belarus e a lor, ca si Transnistria, Basarabia, ba chiar o parte din Moldova care tine de Republica Romania. Vor si Caucazul de Nord de la rusi. Spun ca numele orasului Galati vine de la Galitia, deci orasul e al lor.
Citeste continuarea articolului in Jurnalul!