Basescu a "supravietuit cu putin referendumului" de duminica, "salvarea sa fiind o manevra legislativa introdusa de Curtea Constitutionala si acceptata de Parlament, cerand ca, pentru ca referendumul sa fie valid, la vot sa participe majoritatea absoluta a alegatorilor", apreciaza fostul candidat la alegerile prezidentiale din 2009, precizand ca desi impotriva lui Basescu au votat mai multi alegatori decat l-au ales in 2009, ei nu reprezinta peste 50 la suta din electorat. Amanarea unei hotarari privind validitatea rezultatului acestui referendum pana pe 12 septembrie "arunca tara intr-o perioada prelungita de incertitudine politica", continua senatorul roman.
"Divizarea partizana" care a atins o culme in cursul referendumului de duminica, "a fost gestionata neindemanatic de toate partile", in opinia fostului ambasador roman la Washington, care citeaza "schimbarea unor legi si institutii si inlocuirea presedintilor celor doua Camere" de catre majoritatea USL in Parlament, "furioasa din cauza amestecului lui Basescu in procesul legislativ", declansand un "blitzkrieg" cu doar cateva luni inainte de alegerile legislative.
"Starea proasta din Romania este strans legata de problemele curente din Europa", apreciaza fostul ministru roman de Externe (2000-2004), in opinia caruia "cetatenii din intreaga Europa se simt inselati de Guvernele pe care le-au votat, pentru ca au esuat sa ii protejeze" de o situatie dificila economic si politic, "pe care nu au ei au creat-o si asupra careia nu detin controlul".
Geoana scrie ca tara a alunecat in saracie si haos in timp ce Basecu "flutura cartea austeritatii fiscale ca semn al angajementelor Romaniei in Europa", avertizand ca "austeritatea creeaza spatiu pentru extremism, atat de stanga, cat si de dreapta" si apreciind ca "un stil ostil si muscator al felului de a face politica ii determina pe partenerii europeni ai Romaniei sa se indoiasca de puterea democratiei sale si sa puna in discutie angajamentul sau fata de valorile europene".
"Voci stridente ies ilegitim in prim plan, in timp ce curentul dominant in Europa este ocupat cu lupta impotriva crizei datoriilor", denunta el, vizand "oficiali europeni frustrati de propriile politici", care au reactionat fata de incercarile pripite ale Parlamentului roman de a "netezi un teren politic". "Europa vrea sa stopeze tendintele antidemocratice, dar cetatenii Romaniei nu trebuie plateasca factura pentru deficite democratice din alte parti ale Europei", subliniaza Geoana in NYT, citat de Mediafax.
"Crearea unui set de tari ostracizate in periferia geografica si politica a continentului ne va face sa alunecam spre o Europa reimpartita", subliniaza senatorul roman acest material.