Antena Căutare

Moldovenii de peste Prut ne considera aroganti

Romanii ii privesc de sus pe moldoveni, iar autoritatile de la Bucuresti se amesteca in treburile interne ale Republicii Moldova. De aceasta parere sunt multi dintre moldovenii de peste Prut, potrivit unui sondaj dat publicitatii ieri la Chisinau

Barometrul Socio-Politic realizat de Institutul de Marketing si Sondaje IMAS-INC Chisinau arata ca 36% din moldoveni considera ca Romania se amesteca in treburile interne ale Republicii Moldova, "in foarte mare masura" (9%) sau "in mare masura" (27%).

Alti 35% din cei chestionati au afirmat ca romanii ii considera pe moldoveni inferiori, "in foarte mare masura" (11%) si "in mare masura" (24%), in timp ce 11% din cei intervievati declara ca romanii sunt "in foarte mare masura" aroganti atunci cand discuta cu un moldovean, iar 23% considera ca acestia sunt aroganti "in mare masura".

Cu toate acestea, 35% din cei chestionati recunosc ca Romania este un sprijin pentru Republica Moldova in fata institutiilor europene, iar 40% din cei intervievati au declarat ca Romania sprijina Republica Moldova in plan educational, "in foarte mare masura" (10%) sau "in mare masura" (30%).

Sondajul a fost realizat in perioada 26 iulie-12 august, pe un esantion reprezentativ de 2.012 respondenti in varsta de peste 18 ani si are o marja de eroare de plus/minus 2,2%.

Rezultatele sondajului apar intr-o zi destul de plina in declaratii pe ruta Bucuresti-Chisinau-Moscova.

Autoritatile romane au fost criticate de operatorii de turism de peste Prut, pe motiv ca la Consulatul Romaniei s-ar fi inasprit conditiile de eliberare a vizelor pentru turistii moldoveni, in plin sezon estival. Potrivit postului Publika TV, citat de Hotnews, agentiile de turism din Republica Moldova sustin ca, mai nou, trebuie sa anunte cu doua zile inainte de intentia de a solicita vize si apreciaza ca aceasta masura diminueaza afluxul de turisti moldoveni in Romania. Drept raspuns, MAE roman a aratat ca regulile nu s-au schimbat si ca afirmatiile operatorilor de turism ar fi o forma de presiune pentru a obtine, pentru clientii lor, un tratament preferential sau derogatoriu.

Presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism din Moldova, Sevastian Botnari, a declarat, pentru Hotnews, ca operatorii moldoveni si autoritatile din Romania au lamurit, pana la urma, situatia. "Nu este nici o problema, intelegem ca toate consulatele din Republica Moldova lucreaza pe baza de programari. Am inteles asta, am discutat cu consulul si nu e nimic grav. Solicitarea de programare cu 48 de ore inainte a survenit cu scopul de a urgenta eliberarea vizelor si a ameliora procesul, pentru a nu exista situatii ca vizele sa nu poata fi procesate in timp util", a spus presedintele ANAT Moldova.

Sursa: jurnalul.ro

Patriarhul Kiril al Rusiei considera Republica Moldova "parte a Sfintei Rusii"... Romania si Bulgaria au cele mai bolnave sisteme de sanatate din UE...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x