Companiile americane se opun oricărei schimbări în recunoaşterea de către Washington a Hong Kongului ca oraş autonom, unde marile companii americane se bucură de acces în China şi Asia de Sud-Est şi în care comerţul bilateral înfloreşte în diferite părţi ale economiei, de la vin la servicii financiare.
O nouă lege a Statelor Unite impune Departamentului de Stat să certifice cel puţin anual că Hong Kongul, care anul trecut a fost afectat de proteste faţă de planurile de extrădare ale Chinei, va păstra o autonomie suficientă pentru a justifica condiţiile favorabile de afaceri ale SUA. Preşedintele Donald Trump a avertizat joi că Washingtonul ar putea reacţiona ”foarte puternic” la noile restricţii ale Chinei.
Iată câteva dintre consecinţele unei schimbări ale statutului special.
Revocarea statutului special ar cauza probleme celor peste 1.300 de companii americane care îşi desfăşoară operaţiunile comerciale în Hong Kong, inclusiv aproape toate firmele financiare majore din SUA. Departamentul de Stat a declarat că, în 2018, 85.000 de cetăţeni americani locuiau la Hong Kong.
Accesul de călătorie fără viză la Hong Kong ar putea reveni la regulile chineze stricte referitoare la viză, împiedicând aprobarea călătoriilor de afaceri şi a vizelor de muncă.
În 2018, investiţiile străine directe din SUA în Hong Kong se situau la 82,5 miliarde de dolari, o creştere de 1,2 miliarde de dolari în acel an, conform datelor Departamentului Comerţului din SUA.
Investiţiile din Hong Kong în Statele Unite au crescut în 2018 cu 3,5 miliarde de dolari, la 16,9 miliarde de dolari.
Autonomia Hong Kongului, libertăţile civile, statul de drept şi accesul la China îl fac atractiv pentru companiile internaţionale şi o schimbare a acestui statut ar putea determina unele firme din SUA să îşi transfere operaţiunile în alte părţi ale regiunii.
”Numeroase companii americane investesc în Hong Kong datorită statutului său special, a locaţiei sale geografice şi a sistemului economic bazat pe piaţă. Orice modificare a acestui status quo ar prejudicia iremediabil interesele de afaceri globale americane”, a explicat Consiliul de afaceri SUA-China, într-un comunicat”.
Relaţii comerciale anuale cu bunuri şi servicii în valoare de 67 miliarde de dolari între Hong Kong şi SUA ar putea fi pus în pericol, deoarece Hong Kongul ar putea pierde tarifele preferenţiale cu Statelor Unite.
Hong Kongul este tratat separat faţă de economia controlată mai strict a Chinei continentale, iar exporturile sale în Statele Unite sunt tratate diferit. Hong Kongul are tarife zero la importurile de mărfuri din SUA, care de asemenea ar putea în pericol.
În 2019, Hong Kongul a fost sursa celui mai mare excedent comercial bilateral de bunuri al SUA , de 26,1 miliarde de dolari, pe baza datelor din SUA.
Potrivit Departamentului pentru comerţ şi industrie din Hong Kong, fosta colonie britanică a fost în 2018 a de-a şaptea mare piaţă pentru toate produsele agricole.
Revocarea de către SUA a statutului special al Hong Kongului ar fi considerată de către Beijing ca fiind o interferenţă în suveranitatea sa, iar China a ameninţat anterior că „va lua măsuri puternice”.
Eswar Prasad, profesor în cadrul Universităţii Cornell şi fost şef al departamentului China al Fondului Monetar Internaţional, a declarat că Hong Kongul este o problemă economică şi politică majoră pentru China, la fel ca şi sancţiunile americane asupra gigantului chinez de telecomunicaţii Huawei Technologies.
Sursa: News.ro
Momentul prăbușirii avionului din Pakistan, suprins de o cameră de supraveghere. Mărturisirile dramatice ale unui suprav... Un consilier al lui Boris Johnson, acuzat că a încălcat regulile de izolare; opoziţia îi cere demisia...