Antena Căutare

”Nu există o soluţie militară în Libia”, reiterează Erdogan la Alger, într-un turneu african

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan apreciză că criza din Libia nu poate fi rezolvată prin ”mijloace militare”, în urma unei întâlniri cu omologul său algerian Abdelmadjid Tebboune, a cărui ţară vrea să joace un rol de mediator în acest război civil, relatează AFP.

”Ne aflăm în negocieri intense cu ţările din regiune şi cu actori internaţionali pentru a garanta armistiţiul şi a permite revenirea dialogului politic în Libia”, a anunţatt duminică Erdogan într-o conferinţă de presă la Alger, prima etapă a unui turneu african.

La rândul său, preşedintele algerian Abdelmadjid Tebboune a anunţat că s-a pus ”întru totul de acord” cu RecepTayyip Erdogan ”să urmeze ceea ce s-a decis la Berlin”, unde o Conferinţă Internaţională a avut loc la 19 ianuarie.

”Acţionăm împreună pentru pace printr-o urmărire zilnică şi precisă a tuturor evoluţiilor pe teren”, a declarat el.

Libia, aflată în haos de la îndepărtarea de la putere şi uciderea lui Muammar Gaddafi în 2011, este sfâşiată în prezent între Guvernul de Uniune Naţională (GNA) recunoscut de ONU, cu sediul la Tripoli, şi o putere încarnată de cel mai puternic om din estul ţării, mareşalul Khalifa Haftar.

Turcia susţine în mod deschis GNA şi a autorizat recent trimiterea unor militari în această ţară, în timp ce Algeria este antentă să rămână ”echidistantă” faţă de cei doi beligeranţi şi respinge ”orice amestec străin”.

Algeria are o frontieră comună de aproape 1.000 de kilometri cu Libia şi şi-a multiplicat în ultimele săptămâni consultările în vederea unei soluţionări politice a unui conflict care ameninţă stabilitatea regională.

În acest cadru, Algerul a găzduit joi o reuniune a ţărilor vecine, cu scopul de a asigura urmărirea a ceea ce s-a decis la Conferinţa de la Berlin. În cadrul acesteia, participanţii s-au angajat la o consolidare a armistiţiului aflat în vigoare de la 12 ianuarie şi mai ales la încetarea încălcării embargoului impus livrării de armament.

În contextul în care Misiunea ONU în Libia (MANUL) a denunţat duminică o continuare a încălcării embargoului, preşedintele turc l-a atacat pe mareşalul Haftar înainte să plece la Alger, catalogându-l drept un ”pucist”.

Cel mai puternic om din estul Libiei este ”constant la originea încălcării armistiţiului”, a denunţat Erdogan.

În afara subiectului libian, şeful statului turc, însoţit la Alger de o importantă delegaţie de oameni de afaceri, abordează de asemenea cooperarea economică bilaterală, în contextul în care Ankara a devenit din 2017 primul investitor străin în Algeria, în detrimentul Franţei.

Erdogan urmează să prezideze împreună cu premierul algerian Abdelaziz Djerad un Forum de afaceri algeriano-turc, cu scopul de a da ”un nou impuls” parteneriatului economic în domeniile ”industriei, turismului, agriculturii şi energiilor regenerabile”.

Aproximativ 1.000 de întreprinderi turce sunt implantate în Algeria, potrivit agenţiei algeriene de presă APS.

În primele 11 luni ale lui 2019, schimburile comerciale algeriano-turce au depăşit patru miliarde de dolari, transformând Turcia în al cincilea partener al Algeriei, după China, Franţa. Italia şi Spania, potrivit unor date oficiale.

Sursa : news.ro

Video| Momentul în care un avion cu 130 de pasageri la bord aterizează de urgență în mijlocul unei străzi aglomerate. Re... Extrema dreaptă austriacă pierde puterea în landul-cheie Burgenland, de unde este originar liderul său Norbert Hofer...
Alimentul care are puternic efect inflamator. Mulți români îl manancă la cina fară să știe riscurile
Specialiștii au dezvăluit care este alimentul care are un puternic efect inflamator. Se pare...
Horoscopul zilei de 29 martie 2023. Taurii iau o decizie importantă. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 29 martie 2023 aduce schimbări în viața nativilor din zodia Taurului....
Parteneri
Filme noi care apar în luna aprilie 2023. Producții pe care nu trebuie să le ratezi
Catine.ro

Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Ultimele știri
x