Explozia bombei purtate de terorist i-a dezmembrat corpul, iar identificarea sa nu este usoara. Presa turca sustine, insa, ca este vorba de un militant de extrema stanga arestat in 1997, pentru un alt atentat, si eliberat dupa cinci ani pe motive de sanatate. Premierul Recep Tayyip Erdogan refuza, deocamdata, sa confirme, oficial, informatia.
“Ii stim deja numele, stim de unde este, dar, ca prim-ministru, din principiu, doresc sa astept si rezultatul analizei ADN. Avem, totusi, deja informatia ca era membru al DHKP-C, Frontul Revolutionar de Eliberare a Poporului”, a declarat premierul turc.
Organizatia mentionata de premier, infiintata in 1978, se opune vehement Statelor Unite si NATO. Gruparea a revendicat, in trecut, mai multe atentate soldate cu moartea unor cetateni americani si a unor politisti. Ambasadorul Statelor Unite in Turcia a declarat ca atacul de ieri nu va afecta relatiile dintre cele doua tari.
“In acest moment, suntem tristi din cauza pierderii colegului nostru de la ambasada. Salutam curajul sau si serviciile aduse Turciei si prieteniei dintre Turcia si America”, a precizat Francis Ricciardone.
Pe langa paznicul ucis, in explozie au fost ranite trei persoane. Una singura, o ziarista turca, este in stare grava. Atacul nu a provocat avarii in incinta ambasadei.
Atentatul a avut loc in contextul in care NATO a desfasurat, pe teritoriul turc, baterii de rachete Patriot, menite sa protejeze tara de eventuale atacuri siriene. Pe de alta parte, presa turca scria, de curand, ca unul dintre ginerii lui Osama bin Laden ar fi fost arestat de CIA la Ankara.