”Retragerea forţelor şi echipamentului va începe sâmbătă, 9 noiembrie, laora locală 12.00 (şi ora României)”, a anunţat într-un comunicat reprezentantul special OSCE pentru negocieri de pace în Ucraina, Martin Sajdik. Observatorii OSCE sunt însărcinaţi cu supervizarea acestui proces.
Această redesfăşurare de trupe în regiunea Doneţk, între satele Petrivske, de partea separatistă, şi Bogdanivka, în zona controlată de Kiev, era prevăzută vineri, însă rebelii proruşi au cerut o nouă amânare de 24 de ore.
Ea a fost amânată deja cu patru zile, din cauza unor tiruri în zone de dezangajare.
O reuşită sâmbătă ar constituit, potrivit şefului diplomaţiei ucrainene Vadim Pristaiko, ”ultima precondiţie în vederea organizării summitului cvadripartit” între preşedinţii ucrainean Volodimir Zelenski şi rus Vladimir Putin, cu medierea Franţei şi Germaniei.
Moscova este mai puţin categorică, în timp ce Kievul speră ca această întâlnire între preşedinţii Zelenski şi Putin, Emmanuel Macron şi Angela Merkel să aibă loc în noiembrie, la Paris.
”Să numărăm câţi oameni au fost ucişi” de la precedentul summit la acest nivel, în 2016, şi-a exprimat nemulţumirea Zelenski, într-o înregistrare video, publicată joi, subliniind importanţa ”relansării dialogului” în vederea ”sfârşitului războiului şi înapoierii teritoriilor noastre”.
Organizarea unui summit în formatul ”Normandia” a fost anunţată în mai multe rânduri în ultimele săptămâni, însă fără să se concretizeze, din cauză că retragerile organizate de forţe în estul Ucrainei au eşuat în mai multe rânduri.
Retragerea trupelor din trei sectoare mici de pe linia frontului este una dintre condiţiile impuse de Kremlin în vederea reluării negocierilor de pace. Primele două etape au avut loc în iunie şi octombrie.
PREZENŢĂ RUSĂ
Pe teren, beligeranţii urmează să-şi confirme sâmbătă voinţa retragerii prin tragerea unei rachete de semnalizare, după care să se retragă de pe poziţii un kilometru, precizează Kievul.
În cazul în care această a treia retragere se confirmă, o retragere pe întreaga linie a frontului - cu o lungime de peste 400 de kilometri - ar putea să fie avută în vedere.
Începută la iniţiativa noului preşedinte ucrainean Volodimir Zelenski, aflat în funcţie din mai, această dezangajare provoacă multă îngrijorare în Ucraina, mai ales în rândul naţionaliştilor ucraineni şi combatanţi, atât veterani, cât şi activi.
Criticii şefului staului îl acuză de faptul că negociază cu ruşii făr să informeze societatea şi de ”capitulare” în faţa Kremlinului.
”Nimic nu va fi ascuns opiniei publice, pentru că subiectul este foarte sensibil”, a dat asigurări joi Zelenski.
În urma succesului important al unui schimb de prizonieri în septembrie, Zelenski îndeamnă neîncetat la un summit, sperând la progrese către o soluţionare a conflictului cu separatiştii proruşi.
Acest război s-a soldat cu aproape 13.000 de morţi de la izbucnirea lui în urmă cu cinci ani, la o lună după anexarea de către Moscova a Peninsulei Crimeea.
Un militar ucrainean a fost ucis joi în tiruri inamice, iar alţi patru au fost răniţi, a anunţat armata ucraineană.
Rusia s-a declarat în favoarea organizării unui nou summit cvadripartit, însă a refuzat să se angajeze asupra unui calendar. Este ”prea devreme să se vorbească” despre date, pentru că ”multe probleme” rămân în suspans, declara marţi un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Ucrainenii şi occidentalii acuză Moscova de susţinerea financiară şi militară a separatiştilor proruşi din estul Ucrainei, ceea ce Rusia dezminte, în pofida numeroaselor probe prezentate de presă.
La sfârşitul lui octombrie, NATO a îndemnat Moscova ”să-şi retragă trupele, ofiţerii din estul Ucrainei şi să încetze să destabilizeze” acest teritoriu.
Sursa : news.ro
Iranul doboară o dronă ”neidentificată” într-o zonă de coastă la Golful Persic... Ankara anunţă că trimite înapoi în ţările lor, începând de luni, membri străini ai Statului Islamic aflaţi în închisori ...