"Relansarea este, in prezent, in curs" de concretizare, insa ea va fi, foarte probabil, "slaba" si "lenta", in timp ce reducerea deficitelor ar putea "frana" cresterea "pe termen scurt", a estimat OCDE intr-un studiu asupra zonei euro, citat de AFP.
"Relansarea (din zona euro) ramane inconjurata de incertitudini serioase", a explicat organizatia, care este formata din cele mai bogate tari ale lumii.
OCDE a tinut sa precizeze ca "este crucial ca sistemul bancar sa isi recapete sanatatea, pentru a sustine cresterea", iar pentru acest lucru "ar putea fi necesare noi operatiuni de recapitalizare a bancilor".
"Toate tarile ar trebui sa aiba un ansamblu complet de instrumente credibile, eficiente si armonioase pentru reglementarea falimentelor bancare", a sfatuit OCDE, adaugand ca "testele de rezistenta trebuie realizate regulat".
In plus, guvernarea zonei euro ar trebui "consolidata" si ar trebui sa prevada o supervizare accentuata a deficitelor bugetare si a indatorarii din cadrul zonei euro. In cazul neregulilor, ar trebui aplicate sanctiuni, inclusiv financiare, aproape automat.
OCDE mai recomanda zonei euro sa se doteze cu un "mecanism credibil de gestionare a crizelor bugetare", mecanism ce "ar trebui sa cuprinda un dispozitiv permanent de sustinere a lichiditatii, (care sa fie) supus unor conditii stricte".
Raportul OCDE mai evidentiaza si "dezechilibrele foarte accentuate din anumite tari", care s-au acumulat inaintea recesiunii si care au agravat criza din tarile cele mai fragile, ceea ce a avut "efecte in intreaga zona euro".
Refacerea echilibrului "va lua timp" si va fi "dificila", in special in tarile foarte deficitare, unde va fi necesara adoptarea unor masuri extrem de austere "in domeniul salariilor si al preturilor", in vederea recastigarii competitivitatii.
"O reducere a salariilor si a preturilor nu ar trebui exclusa, ba chiar, in anumite cazuri, ar putea deveni inevitabila", a insistat OCDE.