Căutare Live

Parchetul algerian cere condamnarea la 20 de ani de închisoare a lui Bouteflika şi a trei coacuzaţi

Parchetul algerian a cerut condamnarea la 20 de ani de închisoare a lui Said Bouteflika, fratele şi fostul consilier al preşedintelui înlăturat de la putere Abdelaziz Bouteflika, doi foşti ai serviciilor de informaţii şi o reprezentantă a unui partid politic, rejudecaţi în apel de duminică în Algeria, au anunţat avocaţii acestora, relatează AFP.

Cei patru acuzaţi, aflaţi în detenţie de la arestarea lor, în mai 2019, au fost condamnaţi la 15 ani de închisoare în septembrie, cu privire la complot împotriva autorităţii militare şi împotriva autorităţii statului, de către un tribunal militar.

Audierea cu uşile închise s-a reluat luni, la o Curte de Apel militară, la Blida, la aproximativ 50 de kilometri sud de Alger, iar şedinţa a fost consacrată rechizitoriului, a declarat pentru AFP Farouk Kessentini, avocatul generalului Mohamed Lamine Mediene, alias "Toufik".

Acesta din urmă a condus timp de 25 de ani, până când a fost destituit, în 2019, Departamentul Informaţiilor şi Securităţii (DRS), în subordinea armatei în mod oficial, dar în fapt un adevărat ”stat în stat”.

Apărarea lui Louisa Hanoune, secretara generală a Partidului Muncitorilor (PT, troţkist) şi o apropiată a familiei Bouteflika, alcătuită din nouă avocaţi, a început să pledeze luni şi a reclamat achitarea, a declarat pentru AFP unul dintre apărători, Boudjemaâ Guechir.

În boza acuzaţilor, alături de general şi Hanoune, Said Bouteflika, în vârstă de 62 de ani, a fost influentul consilier special al fratelui său Abdelaziz în cei 20 de ani de putere (1999-2019). Puterea sa s-a consolidat atât de mult, încât era considerat ”preşedinte-bis”, pe măsură ce se înrăutăţea starea sănătăţii şefului statului, victima în 2013 a unuii accident vascular cerebral (AVC) care l-a lăsat paralizat şi afazic.

Al patrulea acuzat, generalul Athmane "Bachir" Tartag, fosta mână dreaptă a lui "Toufik", căruia i-a succedat preluând conducerea Coordonării Serviciilor de Securitate (CSS), o structură care înlocuit DRS desfonţată, a reduzat să compară luni, la fel ca şi cu o zi mai înainte.

Toţi patru sunt acuzaţi că s-au reunit în martie 2019 cu scopul de a elabora un ”plan de destabilizare” a Înaltului Comandament al Armatei care a cerut atunci, în mod public, plecarea de la putere a preşedintelui Bouteflika, în vederea ieţirii din criza creată de "Hirak" - puternica mişcare populară de contestare a regimului, apărută la 22 februarie.

Potrivit acuzării, Said Bouteflika intenţiona să se sprijine pe foştii şefi ai serviciilor de informaţii cu scopul de a-l destitui pe şeful Statului major al armatei, generalul Ahmed Gaid Salah, până atunci un susţinător de neclintit al şefului statului, care l-a numit în post în 2004.

Abdelaziz Bouteflika a demisionat până la urmă la 2 aprilie 2019, la câteva ore după un ultimatum al Statului Major al armatei care i-a cerut să plece ”imediat” de la putere.

Sursa : news.ro

Şapte tineri condamnaţi de ”terorism” de extremă stânga, în Rusia, la pedepse cuprinse între şase şi 18 ani de închisoar... Între 20.000 şi 30.000 de animale de companie sunt în pericol să moară din cauza coronavirusului...
Parteneri
Alimente și băuturi pe care să le eviți dacă îți dorești o viață sănătoasă. Ce ar trebui să excluzi din dieta ta
Alimentația este foarte importantă când vine vorba de a avea o viață sănătoasă. Astfel, în ultimii ani, oamenii au devenit tot mai preocupați de preparatele pe care le cumpără și pe care le consumă. Am pregătit pentru tine o listă de alimente și băuturi pe care să le eviți dacă îți dorești o viață lungă și sănătoasă.
Catine.ro
Ultimele știri