Comentariul indică o schimbare de ton din partea Departamentului de Stat, care este criticat pentru atitudinea dură adoptată în privinţa sancţiunilor, chiar şi după apelul secretarului general al ONU de a relaxa sancţiunile economice.
Pompeo a spus reporterilor că produsele umanitare şi medicale sunt exceptate de la sancţiuninile reimpuse de Washinbton Teheranului după retragerea SUA din acordul nuclear multilateral convenit în 2015 cu Iranul.
Cu toarte acestea, sancţiunile americane descurajează multe companii să comercializeze cu Iranul produse cu scop umanitar. Iranul este printre ţările cele mai afectate de epidemie.
Întrebat dacă se va ajunge într-un moment în care Statele Unite şi-ar putea reevalua poziţia faţă de relaxarea sancţiunilor, Pompeo a spus într-o conferinţă de presă: ”Evaluăm în mod constant toate politicile noastre, aşa că răspunsul este - le vom regândi vreodată? – Desigur”.
Întrebat despre acest lucru pe 20 martie, Pompeo a spus doar că sancţiunile americane nu se aplică produselor medicale sau altor produse cu scop umanitar.
Administraţia SUA aplică o politică ”a presiunilor maxime” pentru a forţa Teheranul să îşi reducă activităţile în domeniul nuclear, al rachetelor şi cele regionale.
Ministerul de Externe iranian a acuzat SUA pe Twitter că aplică ”teroarea medicală”, ceea ce l-a determinat pe purtătorul de cuvânt al lui Pompeo, Morgan Ortagus, să copieze tweet-ul respectiv şi să afirme: ”Nu mai minţiţi...Nu sunt sancţiunile. Este regimul”.
Un expert al ONU pentru drepturile omului a cerut marţi SUA să ridice sancţiunile internaţionale împotriva unor ţări de la Iran la Coreea de Nord şi Venezuela, pentru a se asigura ca livrările de alimente ajung la populaţiile flămânde în timpul pendemiei de coronavirus.
Sursa : news.ro