După un sfert de secol de dispută, Macedonia pare hotărâtă să rezolve conflictul cu Grecia cu privire la denumirea țării, iar Atena nu i s-a opus
Noul premier social-democrat macedonean Zoran Zaev și-a manifestat această dorință la scurt timp după accederea sa la conducerea guvernului la începutul lunii iunie, în acest sens fiind conceput și un calendar de întâlniri bilaterale.
Diferendul datează de la proclamarea independenței fostei republici iugoslave Macedonia în 1991, când noul stat a început să-și revendice și istoria Macedoniei antice, potrivit AFP.
În special, cea a doi mari regi ai săi, Filip al II-lea al Macedoniei (382-336 î. Hr.) și fiul său Alexandru cel Mare (356-323 î. Hr.). Or, centrul regatului lor era pe teritoriul actual al regiunii Macedonia din nordul teritoriului grec.
De atunci, Atena refuză Skopje dreptul ca țara să se numească Macedonia și, până când cazul nu este soluționat, se opune aderării acesteia la Uniunea Europeană și NATO.
Între timp, Macedonia nu este desemnată de Grecia, ca și de majoritatea țărilor din Europa de Vest cu numele său provizoriu — recunoscut de ONU — FYROM (Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei).
În mod curent, grecii se referă în general la 'Skopje', actuala capitală a fostei republici iugoslave.
De partea greacă, disputa asupra numelui a început în 1992, cu un milion de persoane — 1/10 din populația greacă — pe străzile din Salonic, al doilea oraș ca mărime din Grecia și capitala regiunii elene Macedonia.
În 2016, ministrul pentru migrație Yiannis Mouzalas a fost amenințat cu demisia după ce a lăsat să-i scape cuvântul 'Macedonia' la televiziune pentru a desemna țara vecină.
Mouzalas a trebuit să prezinte scuze oficiale 'pentru această eroare care nu reflectă poziția mea și convingerile mele despre FYROM'.
Marți, echipa feminină de handbal a Greciei a fost sancționată după ce a refuzat să joace la Skopje în cadrul Campionatului European împotriva echipei Macedoniei desemnată sub acest nume.
"Problema este: care e prețul pentru a intra în acest club?", rezuma Toni Deskoski, profesor de drept la Skopje.
"Ce nume ar fi atunci acceptabil? Suntem macedoneni, nu ne-am putea numi altfel", susține Mirjana Jovanovska, doctor stomatolog de 47 de ani. Cu toate acestea, ea recunoaște că "nu ar fi atât de teribil dacă s-ar adăuga un prefix la numele de Macedonia".
În conversații se menționează 'Macedonia de Nord', 'Noua Macedonie' sau Macedonia 'Vardarska', după numele fluviului Vardar care traversează țara, dar de asemenea Macedonia greacă sub numele de Axios.
Actualul guvern elen nu a făcut încă propuneri, în așteptarea negocierilor pentru a-și dezvălui jocul. În 2007, executivul elen de la acea vreme sugerase o 'denumire cu prefix geografic'.
Accident naval cu patru români în Marea Britanie! Unul a decedat și alți doi sunt dispăruți... Televiziunea Al Jazeera, închisă forţat, în Israel: "Sprijină terorismul şi radicalizarea religioasă. Al Jazeera es...