Antena Căutare

Primarul Nisei si politicianul Jean-Marie Le Pen, dati in judecata de catre rromii din Franta

Rromii si nomazii din Franta l-au dat in judecata pe primarul orasului Nisa, Christian Estrosi, dar si pe politicianul nationalist de extrema dreapta Jean-Marie Le Pen, pentru recentele declaratii facute la adresa acestora.

Un ONG sustinut de Consiliul Europei, Forumul european al rromilor si nomazilor, a decis sa-i dea in judecata pe cei doi, in timp ce organizatiile SOS Rasism si Uniunea franceza a asociatiilor tiganilor pregatesc in egala masura plangeri penale impotriva primarului din Nisa si a presedintelui de onoare al Frontului National.

Intr-o declaratie postata pe Internet, Forumul european al rromilor si al nomazilor condamna "aceasta angajare in stigmatizare, care foloseste un discurs de ura pentru a castiga sustinerea electoratului". "Asemenea remarci xenofobe si discriminatorii vin clar impotriva valorilor republicane ale Frantei", a afirmat presedintele organizatiei, Rudko Kawczynski, in doua mesaje adresate marti procurorului din Nisa.

Pe 7 iulie, Christian Estrosi s-a revoltat fata de ocuparea ilegala a unor terenuri de catre rromii din Nisa. Primarul a denuntat comportamente "delincvente" si a propus sa fie furnizate tuturor primariilor franceze "modalitatile sale de actiune" pentru a combate aceste comportamente. De asemenea, Jean-Marie Le Pen a calificat prezenta rromilor din centrul orasului Nisa drept "provocatoare de urticarie" si "mirositoare", anticipand ca 50.000 dintre acestia vor veni sa se instaleze in sudul Frantei odata cu accesul Romaniei si Bulgariei la piata muncii din Franta, adica in anul 2014.

Purtatorul de cuvant al partidului socialist francez, Eduardo Rihan Cypel, l-a acuzat pe primarul din Nisa ca "face apel la pogromuri", conform Le Point.

Foto: Intact Images

Un american s-a trezit fara casa, dupa ce autoritatile i-au demolat-o... din greseala!... Primele imagini cu Djohar Tarnaev in momentul capturarii...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x