Agentia de presa semi-oficiala FARS a anuntat ca o persoana a fost impuscata mortal, iar fortele de ordine au apelat la gaze lacrimogene pentru a-i determina pe protestatari sa plece.
Informatia a fost confirmata de adjunctul sefului politiei, Ahmad Reza Radan. "O persoana a fost martirizata de catre Monafeghin (PMOI - poporul mujahedin al Iranului) in timpul evenimentelor de luni", a spus el, adaugand ca zece agenti de politie au fost raniti.
In replica, Consiliul National al Rezistentei din Iran, din care face parte si PMOI, a negat acuzatiile si a spus ca "cei aflati la putere au zdrobit demonstrantii, tragand inspre ei si folosind gaze lacrimogene".
Trimisul special Al-Jazeera a spus ca peste 10.000 de oameni de securitate au fost trimisi in strada pentru a preveni ca Piata Azadi sa devina ceea ce a fost Piata Tahrir a fost pentru Egipt, asta desi Iran a felicitat poporul egiptean pentru succesul revoltei.
Un material video postat pe Internet arata cum protestatarii scandeaza ca "prizonierii politici trebuie eliberati", iar altii cer moartea dictatorului.
Conform postarilor de pe Twitter si Facebook, unde au fost promovate de altfel marsurile, Mir Hossein Mousavi, liderul opozitiei si fostul candidat la alegerile prezidentiale, si sotia sa, Zahrah Rahnavard, s-au alaturat protestelor. Mehdi Karroubi, un alt lider cunoscut al opozitiei, este inca in arest la domiciliu.
Dupa lasarea serii, BBC a relatat ca luminile din oras au fost stinse si ca fortele de securitate i-au atacat pe protestatari pe intuneric.
Liderul suprem, contestat
Un alt material video de pe Internet arata cum protestatarii ard o fotografie a defunctului ayatolah Khomeini si liderul suprem al Iranului, ayatolahul Seyyed Ali Hoseyni Khamenei. Ei scandeaza totodata "Mubarak, Ben Ali, acum e randul lui Seyyed Ali".
SUA isi exprima suportul fata de protestele din Iran
Hillary Clinton, secretarul de stat american, a laudat "curajul" si "aspiratiile" protestatarilor anti-guvern din Iran, indemnand Teheranul sa urmeze exemplul Egiptului. Doamna Clinton a cerut Iranului sa "isi deschida" sistemul politic, spunand ca multimea "merita sa aibe aceleasi drepturi care au putut fi observate in Egipt".
"Istoria a aratat ca represiunea asterne de multe ori seminte pentru o revolutie. Cei care ingradesc libertatea Internetului pot opri protestele si impactul lor asupra oamenilor pentru o vreme, dar nu pentru totodeauna", a spus Clinton.
William Hague, secretarul de afaceri externe, a cerut fortelor de securitate iraniene sa se abtina de la folosirea fortei. "Presedintele Ahmadinejad le-a spus egiptenilor vinerea trecuta ca au dreptul sa isi exprime propriile pareri despre tara lor", a explicat Hague.
Marsul de luni a fost organizat ca un eveniment de o zi si este neclar daca alte proteste vor mai avea loc. Inabusirea lui a amintit de cel in care mai multe proteste au fost stinse dupa contestata re-alegere a lui Mahmoud Ahmadinejad in functia de presedinte, in iunie 2009. Sustinatorii opozitiei au strigat si acum "Allahu Akbar" (Allah e mare) si "Moarte dictatorului", de la balcoane, sfidand astfel conducerea Iranului.
Sursa: Antena3
Foto: thehindu.com
Copil roman bagat in coma de parintii adoptivi spanioli... Jurnalist BBC, batut in timpul manifestatiilor din Yemen...