Antena Căutare

Pussy Riot, Jafar Panahi si un militant belarus, candidati la Premiul Saharov

Cele trei tinere ale grupului punk rock rus Pussy Riot, regizorul iranian Jafar Panahi, nominalizat impreuna cu avocata Nasrin Sotoudeh, si disidentul belarus Ales Beliatki sunt ultimii candidati care concureaza pentru Premiul Saharov, a anuntat marti Parlamentul European, informeaza AFP.

Premiul Saharov pentru libertatea de gandire, care va fi decernat oficial la 12 decembrie in timpul unei ceremonii la Strasbourg, recompenseaza in fiecare an un aparator al drepturilor omului si democratiei. Laureatul va fi ales la 26 octombrie de catre sefii grupurilor politice ale Parlamentului European. Premiul este in valoare de 50.000 de euro.

Tinerele de la Pussy Riot - Nadejda Tolokonnikova, 22 de ani, Ekaterina Samutevici, 30 de ani, si Maria Alehina, 24 de ani - au fost condamnate la 17 august la doi ani de inchisoare fiecare pentru "huliganism" si "incitare la ura religioasa", pentru ca au cantat in februarie "Fecioara Maria, scapa-ne de Putin" in fata altarului Catedralei Hristos Mantuitorul de la Moscova. Procesul lor in apel va avea loc la 10 octombrie.

Regizorul Jafar Panahi, in varsta de 52 de ani, care a castigat premiul Caméra d'Or la Cannes in 1995, a fost condamnat la sfarsitul lui 2010 la sase ani de inchisoare si 20 de ani de interdictie de a filma, calatori sau de a se exprima. El ramane liber. Nasrin Sotoudeh este o avocata opozanta a regimului iranian.

Opozant al regimului presedintelui Aleksandr Lukasenko, presedintele Centrului pentru Apararea Drepturilor Omului "Viasna" si vicepresedintele Federatiei Internationale a Drepturilor Omului, Ales Beliatki, in varsta de 50 de ani, a fost condamnat in noiembrie 2011 de catre un tribunal din Minsk la patru ani si jumatate de inchisoare pentru frauda fiscala, in mod oficial.

Premiul Parlamentului European pentru libertatea de gandire recompenseaza personalitati care lupta impotriva intolerantei, fanatismului si opresiunii.

Oferit in fiecare an din 1998 incoace, premiul a fost atribuit anul trecut unor activisti ai "Primaverii arabe".

Cu Al-Qaeda nu e de joaca: Trei yemeniti, torturati si decapitati pentru spionaj ... SUA cer Phenianului sa isi "hraneasca" poporul, nu sa "se laude" cu rachetele ...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x