Raportul intitulat Key Data on Teaching Languages at School in Europe 2012 (Date de referinta privind predarea limbilor in scolile din Europa 2012) subliniaza ca un numar tot mai mare de elevi care studiaza acum doua limbi straine, timp de cel putin un an, in cadrul invatamantului obligatoriu. In medie, in anul scolar 2009/2010, 60,8% dintre elevii de gimnaziu invatau doua sau mai multe limbi straine, ceea ce inseamna o crestere de 14,1% fata de anul scolar 2004/2005. In aceeasi perioada, proportia elevilor de scoala primara care nu invatau o limba straina a scazut de la 32,5 la suta la 21,8 la suta.
Totodata, raportul confirma faptul ca engleza este, categoric, cea mai predata limba straina in aproape toate tarile europene, urmata de departe de franceza, spaniola, germana si rusa, informeaza Mediafax. Astfel, engleza este cea mai predata limba straina in aproape toate cele 32 de tari incluse in studiu (cele 27 de state membre, Croatia, Islanda, Liechtenstein, Norvegia si Turcia), tendinta care s-a accentuat considerabil din 2004/2005. In gimnaziu si la in cadrul invatamantului liceal general, peste 90% din elevi invata engleza. Iar doar o mica parte dintre elevi (0-5 la suta, in functie de fiecare tara) invata alte limbi decat engleza, franceza, spaniola, germana si rusa.
De asemenea, conform raportului, in ultimii 15 ani, majoritatea tarilor au redus varsta de incepere a studiului obligatoriu al limbilor straine, iar unele au inclus limbile straine in programa prescolara. De exemplu, comunitatea germanofona din Belgia ofera copiilor lectii de limbi straine de la varsta de 3 ani.
In Europa se vorbesc 23 de limbi oficiale, dar exista si peste 60 de comunitati autohtone care vorbesc o limba regionala sau minoritara.